Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Przyszła pora na zupy w wydaniu jesiennym. Chłodniejsze dni i słota, zachęcają do spożycia rozgrzewających potraw, które ogrzeją nas od wewnątrz i dodadzą energii. W tej roli doskonale sprawdzi się delikatnie ostry, paprykowo-pomidorowy krem. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale także wzmacnia organizm, dzięki zawartości czosnku.Składniki6 czerwonych paprykpuszka pomidorówząbek czosnku2 cebule2 ...1401 »
Czas chłodników za nami. W związku jednak z tym, że dopiero wkraczamy w okres jesienny, możemy zacząć od lżejszych zup, bez mięsistych wywarów. Proponuję zatem kapuśniak ze słodkiej kapusty. Prosty przepis, bez skomplikowanych składników. Warzywa do nabycia w najbliższym warzywniaku, danie nie wymaga odwiedzenia wielkich targowisk. A kapuśniak jest pyszny ...1401 »
Kasza manna gotowana przez moją babcię była gęsta, polana stopionym masłem, posypana cukrem i cynamonem. Nikt się nie przejmował setkami kalorii. Była po prostu smaczna. Sentyment do kaszy u mnie pozostał. Postanowiłam zatem wykorzystać pęczak i przygotowałam pyszny krupnik. Polecam wszystkim na chłodne, jesienne popołudnie. Krupnik z pęczaku to bardzo ...1401 »
Jesienna deszczowa aura równa się złe samopoczucie. Rozdrażnienie i chandra może przydarzyć się największym optymistom. Co z tym zrobić? Sezonowa zupa dyniowa. Przyrządzona na delikatnym bulionie nie tylko rozgrzewa, ale także swoim słonecznym kolorem dodaje energii i przywraca uśmiech na twarzy.Składniki1 kg dyniduże jabłkoduża cebula2 łyżeczki curry½ łyżeczki ostrej papryki6 ...1401 »
Ta wspaniała zupa jest prawdziwą kwintesencją jesieni. Często pojawiająca się w kulinariach Europy Środkowej i Wschodniej potrawa, w różnych krajach ma odrobinę inne wersje. Litwini i Ukraińcy na przykład dodają do niej nieco wędzonego bekonu, zaś polscy górale - startego oscypka.Składniki 1 kg miąższu dyni400 g świeżych kurek2 łyżki masła3 ...1401 »
Świetne połączenie łagodnego kalafiora i wyrafinowanych w smaku grzybów leśnych. Te ostatnie gotujemy w wodzie, dzięki czemu otrzymujemy esencjonalny wywar, na którym opiera się cała potrawa. Na końcu dodajemy zaś odrobinę truflowej oliwy i ser feta. Jeśli chcesz, możesz użyć zamiast niego pleśniowego camemberta albo roqueforta.Składniki niewielki kalafior (około 300 ...1401 »
Przyznam, że przygotowując ten przepis inspirowałam się nieco kuchnią azjatycką, a dokładnie japońską zupą miso. Dzięki ciemnemu sosowi sojowemu potrawa nabrała pięknego koloru oraz dalekowschodniego aromatu. Zauważcie, że nie dodaje się do niej ani śmietany ani kostki rosołowej, co sprawia, że zupa jest naprawdę zdrowa i pozbawiona konserwantów.Moi znajomi wegetarianie ...1401 »
Jeśli chcecie zaskoczyć gości proponuję ugotowanie solianki-gęstej zupy gotowanej na mięsnym, grzybowym lub rybnym rosole. Główną zasadą jej przyrządzania jest jak największe zróżnicowanie głównego składniku. Jak to zazwyczaj bywa z tradycyjnymi daniami przepisów na soliankę jest wiele, ja poniżej przedstawiam moją propozycję na soliankę mięsną, którą robi się co prawda ...1401 »
Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych zup. Najbardziej lubię ją jednak w wersji zapiekanej. Tradycyjne grzanki zastępujemy kromkami bagietek. Na każdej z nich układam grubą warstwę startego sera i układam na miseczkach z zupą. Delikatnie wstawiam do piekarnika i czekam aż ser się zarumieni. Zapieczona nie tylko ładnie wygląda ...1401 »
Kartoflanka – tradycyjnie przyprawiona pietruszką i szczypiorkiem, pachnąca wędzonym boczkiem i czosnkiem. Dobry pomysł na obiad w jednym garnku, tym bardziej teraz, kiedy młode ziemniaki smakują najlepiej. Co ważne, zachowuje swój aromat także na drugi dzień. Tym samym wystarczy większy kociołek i można pogodzić przyjemne z pożytecznym – obiad gotowy ...1401 »
Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Jej nasiona zawierają dużo białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), także karoten i witaminy. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt ...1401 »
Bouillabaisse to bardziej gulasz niż zupa. Aromatyczny, morski, treściwy i esencjonalny – sławi imię Marsylii, z której pochodzi, czyniąc z niej prawdziwą rybną stolicę Francji. Mnogość składników, czasami trudnych do znalezienia w polskich sklepach, może z początku nieco przerażać, jednak pamiętajcie, że zdolny kucharz nie przejmuje się tym, gdyż stwarza ...1401 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip