Składniki:
15 dkg antykrotu wieprzowego
15 dkg łopatki wieprzowej
15 dkg salami
15 dkg kiełbasy (może być śląska a nawet zwyczajna)
5 dkg szynki wędzonej
1 marchewka
1 pietruszka
1/3 selera
1/3 pora
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
1 papryczka peperoni pokrojona drobno
4 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
2 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 przecier pomidorowy
Masło
Ziele angielskie
Liść laurowy
Koperek
Tabasco
Pieprz
Solianka- tradycyjna zupa rosyjska
Jeśli chcecie zaskoczyć gości proponuję ugotowanie solianki-gęstej zupy gotowanej na mięsnym, grzybowym lub rybnym rosole. Główną zasadą jej przyrządzania jest jak największe zróżnicowanie głównego składniku. Jak to zazwyczaj bywa z tradycyjnymi daniami przepisów na soliankę jest wiele, ja poniżej przedstawiam moją propozycję na soliankę mięsną, którą robi się co prawda długo, ale warto.
Wykonanie
Do garnka wrzucamy mięso wieprzowe, obraną marchewkę, pietruszkę, selera i pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe, po czym zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Po tym czasie, odcedzamy wywar, kroimy mięso na drobne kawałki i wrzucamy do wywaru. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone kiełbasy i szynkę, podsmażamy. Po 3 minutach dodajemy poszatkowaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do momentu aż się zeszklą, wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy do reszty.
Kiszone ogórki ścieramy na tarce i podsmażamy na pozostałym na patelni tłuszczu. Czekamy, aż wszystko odparuje i dodajemy wraz z drobniutko pokrojoną papryką do wywaru. Oliwki kroimy w plasterki i razem z kaparami dorzucamy do zupy. Następnie wszystko jeszcze gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku pieprzem i tabasco. Na końcu możemy dorzucić posiekany koper. Podajemy z pieczywem. Ostrzegam, że zupa jest bardzo syta, więc może nie być potrzebne drugie danie, a najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz także:
Tagi: przepisy kulinarne
