Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
System WSK ma na celu wprowadzenie i utrzymywanie mechanizmów eksportu, importu, tranzytu (obrotu) zapewniających, że nie zostaną naruszone żadne krajowe ani międzynarodowe przepisy dotyczące kontroli eksportu. Podstawą prawną systemu WSK w Polsce jest ustawa z 29 listopada 2000 r. o obrocie z zagranicą towarami, technologiami i usługami o znaczeniu strategicznym ...1549 »
Przeprowadzenie ankiety wśród pacjentów placówki pozwala zgromadzić informacje dotyczące sprzętu, wyposażenia, przebiegu badania lub leczenia, postępowania personelu – oraz wielu innych aspektów funkcjonowania placówki. To, co najczęściej okazuje się pewną prawidłowością przy okazji przeprowadzania ankiet wśród pacjentów, to fakt, że są oni przede wszystkim zainteresowani skutecznym leczeniem - a to ...1549 »
Zakład opieki zdrowotnej to organizacja działająca w oparciu o finansowanie pozyskiwane w zamian za świadczone usługi medyczne, gwarantujące dany stan zdrowia ludności przy minimalnych kosztach (lub wyższy stan zdrowia przy wyższych nakładach). Efektywność zakładu opieki zdrowotnej można poprawić poprzez wdrażanie działań usprawniających stronę technologiczną, organizacyjną czy także społeczną.Działania dążące do ...1549 »
Integralną częścią dobrze działającego Systemu Jakości są procedury, w których zamieścić należy informację o osobach odpowiedzialnych za wykonanie konkretnych zadań kontrolnych, sposobach nadzorowania procesu produkcyjnego oraz prowadzenia kontroli i badań wyrobu na wszystkich etapach jego wytwarzania, metodach zbierania informacji oraz tworzenia zapisów. Powinny one również określać sposób prowadzenia działań korygujących ...1549 »
W przypadku, gdy istnieją dowody na to, iż produkt nie jest bezpieczny, a jest on przeznaczony dla konsumentów bądź przez nich używany, wytwórca powiadamia o tym Prezesa UOKiK oraz innych przedsiębiorców zaangażowanych w dystrybucję wyrobu, w tym hurtowników i detalistów.Decyzja o powiadomieniu organu nadzorującego powinna uwzględniać ewentualne skutki zagrożenia, prawdopodobieństwo ...1549 »
Każda kontrola jest „po coś”. Określmy więc na początek, jakie cele powinniśmy osiągnąć. Najistotniejszym celem kontroli wszelakich czynności produkcyjnych w zakładzie przetwórstwa spożywczego jest zapewnienie, że procesy przebiegają w ustalony i zadowalający sposób. Dzięki kontroli możemy podnieść sprawność działania naszej firmy przez usuwanie nieprawidłowości, jej przyczyn i źródeł oraz pobudzenie ...1549 »
Trzeba mieć świadomość, że na certyfikacie określony jest zakres certyfikacji i zarazem stosowania ISO 29990:2010 przez LSP. Jeśli LSP ma trzy rodzaje usług edukacyjnych, to może przy implementacji standardu wybrać jeden rodzaj szkoleń, co ujęte będzie w dokumentacji LSP i certyfikacie. Podobna sytuacja dotyczy zakresu lokalizacyjnego.W ostatnim załączniku do normy, ...1549 »
Z perspektywy rozwoju cywilizacyjnego, który wiąże się z postępującą globalizacją, a co za tym idzie – wzrostem oczekiwań ludzi wobec oferentów usług, wzrasta również oczekiwanie wobec służby zdrowia. Stąd ewolucja podejścia do jakości w służbie zdrowia. Od dostarczenia świadczenia zgodnego z wiedzą do orientacji na kluczowego klienta/pacjenta i skuteczności leczenia.Potrzeba ...1549 »
Standard ISO 29990:2010 został wydany przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną (skrót: IOS, a nie ISO, przy czym normy wydawane przez IOS są oznaczane jako ISO) w 2010 roku i oznaczony: ISO 29990:2010 – Usługi edukacyjne w edukacji nieformalnej i szkoleniach – podstawowe wymagania dla dostawców usług. Norma dotychczas nie została wydana przez ...1549 »
Koncepcja tzw. orientacji produktowo-sprzedażowej w rzeczywistości pozoruje nastawienie na klienta i sprzedaje jedynie to, co jest w stanie wyprodukować. Marketing (i osoby tam zatrudnione) jest wykorzystywany jako funkcja zbytu i niewiele ma wspólnego z badaniem i kształtowaniem potrzeb klientów. Problem pojawia się, kiedy firma natrafia na barierę popytu i kiedy ...1549 »
Norma PN-EN ISO 19011:2003 „Wytyczne dotyczące audytowania systemów zarządzania jakością i/lub zarządzania środowiskowego” poświęca zagadnieniu kompetencji audytorów cały punkt 7. Znajdziemy tu wytyczne dotyczące cech osobowości audytorów, ich wiedzy i umiejętności, wykształcenia i doświadczenia w pracy oraz prowadzenia procesu oceny audytora.Jak wiedzą wszyscy, którzy są zmuszeni do oceny pracowników jest ...1549 »
Automatyzacja procesów biznesowych rozumiana jest najczęściej jako implementacja różnego rodzaju narzędzi, systemów, procedur oraz zmian organizacyjnych w przedsiębiorstwie, których celem jest usprawnienie przepływu zadań i informacji – a przez to zapewnienie sprawniejszego funkcjonowania całej organizacji.Automatyzacja procesów biznesowych nabrała coraz szybszego tempa w ostatnich latach wraz z rozwojem różnorodnych narzędzi wspierających. ...1549 »
Zobacz więcej »
Przewodnik dla producentów żywności w pytaniach i odpowiedziach
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip