Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Choć istnieje wiele określeń, to jednak tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. organic food) czy „organiczna”.Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, bez użycia chemicznych środków ochrony ...1391 »
Gospodarstwa ekologiczne wykorzystują fakt, że żyjemy w epoce pompowanych szynek, wszechobecnej chemii i polepszaczy smakowych. Reguła: zanim kupisz możesz, a nawet powinieneś spróbować, robi prawdziwą furorę. Wykorzystują ją coraz skuteczniej gospodarstwa ekologiczne.Warszawa przeżywa boom małych targów, z jedzeniem od lokalnych producentów. Mieszkańcy stolicy coraz świadomiej wybierają lepsze produkty, stawiają na ...1391 »
Brak czasu do samodzielnego przygotowywania posiłków wcale nie oznacza, że musimy żywić się półproduktami i bogatymi w tłuszcz daniami z puszek. Kuchenna „droga na skróty” nie musi wcale oznaczać jedzenia drogiego i niezdrowego. Zobacz, jak przy niewielkich nakładach pracy przygotować prosty i szybki obiad.Przepis na (każdą) zupęZupa-krem to zbawienie dla ...1391 »
W mojej rodzinie hasło: „ Dziś będą pierogi” poprawia wszystkim nastrój. Uwielbiane są w każdej postaci. Do tych z kaszą gryczaną przygotowuję dwie okrasy. Dla jednych samo roztopione masło, dla drugich skwarki z boczku. Każda z nich sprawia, że pierogi smakują jeszcze lepiej a biesiadnicy odchodzą od stołu z dobrym ...1391 »
Sezon śliwkowy trwa. W tym roku w moim ogrodzie jest ich dostatek. Nie brakuje ich również na bazarach. Dorodne węgierki – na ich widok aż ślinka leci. Wzbogacają swoim smakiem wiele potraw. Serowe pierożki są tego dowodem. Pyszne, to mało powiedziane.SKŁADNIKI :- 30 dag mąki tortowej- mąka do podsypania stolnicy- ...1391 »
Pasty do kanapek są zdrowe, smaczne i proste do zrobienia. Raz na jakiś czas, można zrezygnować z sera czy wędliny i przygotować pastę. Taka przekąska pasuje do każdego pieczywa i idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje ta, przyrządzona według własnego pomysłu, ale na początek warto ...1391 »
Prosta forma jajecznicy + oryginalna i wysmakowana treść rydzów. Te jaskrawo-pomarańczowe grzyby uchodzą za prawdziwy rarytas w gastronomii. Nie ograniczaj się tylko do jajecznicy! Równie dobrze możesz przygotować z rydzów omlet (dodając do masy jajecznej trochę mąki) albo nadzienie do tarty czy quiche (rozcieńczając farsz śmietaną).Składniki (na 2 porcje): - ...1391 »
Najlepiej zrobić ten omlet wtedy, kiedy mamy sezon na świeży groszek z ogródka. Można oczywiście kupić tak w puszce, ale nie ma on już takiego smaku, jak ten świeży. Jest to na prawdę dobry omlet. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu posypany zieleniną i podany na śniadanie.Składniki:4 jajka 2 łyżki ...1391 »
Menu kawiarni atakuje nas milionem dziwacznych nazw i sposobów parzenia kawy. Po latach picia „małej czarnej” Polacy przyzwyczajają się do mnogości gatunków i sposobów parzenia czarnego złota. Zobacz, czym różnią się od siebie rodzaje kaw i jak je wybierać.Gatunki kawy - wielka trójka Na świecie uprawiane są jedynie trzy liczące ...1391 »
Rynek czekolad kusi nas nieskończoną ilością i konfiguracją słodkich tabliczek. Nadziewane, białe, deserowe, w różnym kształcie i smaku. Nie wszystkie jednak są warte naszych pieniędzy. Zobacz, w jaki sposób wybrać tabliczkę dla siebie.Trzy gatunki kakaowca, nieskończenie wiele możliwości Za smak czekolady odpowiadają trzy gatunki kakaowca: Criollo, Forastero (dziś to 90 proc. ...1391 »
Od maja 2011 roku obowiązują w Polsce nowe przepisy dotyczące klasyfikacji wód mineralnych. Obecnie, każda, sprzedawana woda określana jest mianem „mineralnej”. Oznacza to, że nawet gorszej jakości woda pitna może być sprzedawana pod tym samym szyldem, co wody z górskich ujęć. Zobacz, jak wybierać świadomie.Woda mineralna czy woda źródlana Wody o ...1391 »
Szacuje się, że aż około 98% gospodarstw domowych w Polsce posiada lodówkę, trochę mniej zaś zamrażarkę. To jasne jak słońce, iż te urządzenia AGD są niezbędnym elementem w prawie każdym mieszkaniu. Czy jednak na pewno wiemy jak właściwie ich używać, aby w pełni korzystać z zalet jakie nam oferują? Właściwa ...1391 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip