Składniki:
4 jajka
2 łyżki wody lub mleka
sól
1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie ( maga )
pół pęczka zielonej pietruszki
pół łyżeczki przyprawy Kucharek
mała puszka zielonego groszku
2 łyżki masła
Najlepiej zrobić ten omlet wtedy, kiedy mamy sezon na świeży groszek z ogródka. Można oczywiście kupić tak w puszce, ale nie ma on już takiego smaku, jak ten świeży. Jest to na prawdę dobry omlet. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu posypany zieleniną i podany na śniadanie.
Składniki:
4 jajka
2 łyżki wody lub mleka
sól
1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie ( maga )
pół pęczka zielonej pietruszki
pół łyżeczki przyprawy Kucharek
mała puszka zielonego groszku
2 łyżki masła
Wykonanie:
Groszek wylać z puszki razem z zalewą do garnuszka i podgrzać ( zostawić tylko 2 łyżki odsączonego groszku ), do pozostałego groszku, po odcedzeniu zalewy dodać trochę przyprawy Kucharek, część masła, dokładnie wymieszać i podgrzać.
Jajka wbić do miseczki, dodać do nich mleko lub wodę, cześć posiekanej natki pietruszki, przyprawę do zup ( magę ), odrobinę soli do smaku i masę jajeczną dokładnie wymieszać ( najlepiej rózgą ). Na patelni stopić tłuszcz. Następnie wylać na nią masę jajeczną i równo posypać groszkiem z przyprawami. Należy tak podważać nasz omlet, aby jeszcze płynna masa jajeczna spływała na gorącą patelnię. Gdy omlet będzie już dobrze ścięty, to należy go zwinąć do środka i przełożyć na półmisek. Można go jeszcze przed podaniem posypać groszkiem oraz zieleniną.
Tagi: przepisy kulinarne
2025 © Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.