- 4 jaja kurze
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Ugotowane na twardo jajka ostudzić, drobno pokroić. Dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Pasty do kanapek są zdrowe, smaczne i proste do zrobienia. Raz na jakiś czas, można zrezygnować z sera czy wędliny i przygotować pastę. Taka przekąska pasuje do każdego pieczywa i idealnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i kolację. Najlepiej smakuje ta, przyrządzona według własnego pomysłu, ale na początek warto spróbować sprawdzonych przepisów.
- 4 jaja kurze
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Ugotowane na twardo jajka ostudzić, drobno pokroić. Dodać posiekany szczypiorek. Wymieszać z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki albo z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Obrane awokado bez pestki, wrzucamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki i oliwę z oliwek. Przyprawiamy szczypta soli i pieprzu. Całość rozgniatamy widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- kilkanaście sztuk daktyli
- sezam
- olej lniany lub woda
Sezam prażymy na suchej patelni, na lekko brązowy kolor. Daktyle kroimy na kawałki, dodajemy sezam. Całość miksujemy, dodając oleju lnianego lub wody, aby uzyskało odpowiednią konsystencję.
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy
- 2 ugotowane marchewki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Warzywa dokładnie umyć i ugotować. Soczewicę przepłukać i ugotować. Pokrojone warzywa oraz pozostałe składniki zmiksować na jednolitą masę, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
- 10 dag twarogu
- 2 ogórki małosolne
- kilka rzodkiewek
- natka pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobna kostkę rzodkiewki i ogórki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- 20 dag wędzonej ryby (makreli)
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- szczypiorek
- sól i pieprz
Rybę obieramy, drobno kroimy. Dodajemy jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone oraz posiekany szczypiorek. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Zobacz także:
Tagi: przepisy kulinarne
2025 © Wiedza i Praktyka
Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.