Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Jest to nawet prosty przepis na szarlotkę, który nie wymaga zbyt dużego poświęcenia i czasu. Można oczywiście usmażyć swoje jabłka, ale dla leniuchów polecam te w słoiku. Najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem bitej śmietany.Składniki:35 dag mąki krupczatki 20 dag masła lub margaryny PALMY 1 cukier waniliowy 1 żółtko ...1387 »
Niezwykle delikatna pianka z czereśniami, którą uwielbia cała moja rodzina. Można ją podać jako deser do obiadu lub po prostu jako smakołyk do kawy. Smakuje równie pysznie podana z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.Składniki 5 białek (jajka należy wcześniej dobrze umyć i sparzyć) 12,5 dag cukru kryształu cukier waniliowy 5 ...1387 »
Jedzenie słodkości powinno przede wszystkim sprawiać dużo przyjemności. Warto zatem czasami sięgnąć po półprodukty, które znacznie ułatwiają nam wyczarowanie czegoś pysznego. Wafle ryżowe, źródło błonnika pokarmowego, są świetną bazą do przygotowania ciasteczek ryżowych. Wzbogacone masą kakaową stanowią pyszny rarytas dla podniebienia. Składniki7 dag masła¾ szklanki cukru8 łyżek mleka3 łyżki kakao12 ...1387 »
To pomysł na mały, królewski deser. Suszone śliwki w cieście winnym, posypane cynamonem powodują, że każdy chętnie wyciąga widelczyk po więcej. A dodatkowo w środku czeka niespodzianka – zamiast pestki słodki migdał. Trzeba tylko uważać, żeby się nie przejeść. Składniki16 miękkich suszonych śliwek16 migdałów3 łyżki cukrułyżeczka cynamonu2 jajka125 ml białego ...1387 »
W tym przepisie orzechy i rodzynki odgrywają jedną z głównych ról. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę wykorzystując te smakołyki, to data ważności. Należy pamiętać, że świeże orzechy mają wyjątkowy aromat, natomiast użyte po terminie pozostawiają gorzkawy posmak. Rodzynki natomiast przed użyciem trzeba pozbawić ogonków i dokładnie umyć. Tak przygotowane ...1387 »
Zapiekanka owocowa to danie, które jest idealnym pomysłem na wykorzystanie bardzo dojrzałych owoców. Gdy zatem przejrzymy zapasy i okaże się, że niektóre z nich tracą ważność, warto przystąpić do działania. Oszczędności nigdy za dużo.Składniki 35 dag półtłustego mielonego twarogupuszka ananasajabłkogruszkabrzoskwinia4 łyżki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejłyżka masła2 jajkaWykonanie Jabłko i gruszkę obieramy, ...1387 »
Smakowite przepisy mojego dziadka – to dania na piwie. Prawdą bowiem jest, że piwa używał nie tylko jako napoju, lecz również jako składnika potraw. Ptysie z kremem piwnym serwował nam odkąd pamiętam. Mimo alkoholowego składnika nie obawiał się częstować nimi najmłodszych. Zawartość procentów ulatnia się bowiem pod wpływem ciepła przy ...1387 »
Za każdym razem, kiedy mam piec sernik, słyszę: „Tylko ten rozpływający się w ustach”. Spełniam wtedy życzenie mojej rodzinki. Spotkałam się też z określeniem „sernik poezja”. To opinia moich znajomych. Przepis przechodzi z rąk do rąk, a jego amatorzy zapominają o liczeniu kalorii, bo naprawdę wart jest grzechu.Składniki1,5 kg twarogu ...1387 »
Szare ciasto – tak w dzieciństwie nazywałam piernik, wypiekany przez moją mamę. Pamiętam, jego smak z zimnym mlekiem i zapach cynamonu, który roznosił się po całej kuchni. Chętnie wracam do tego przepisu. Wzbogaciłam go tylko bakaliami. Ostatecznie mogę powiedzieć, że zarówna wersja z bakaliami, jak i bez, smakuje wyśmienicie. ...1387 »
To eleganckie ciasto nadaje się na każde okazjonalne spotkanie. Puszysta masa z sokiem brzoskwiniowym dodaje mu wytworności, a warstwa kokosowa, kończąca jego „konstrukcję” stanowi idealne dopełnienie. Nie tylko apetycznie wygląda ale także wyśmienicie smakuje – rozpływa się w ustach. SkładnikiCiasto:5 jajszklanka cukrucukier waniliowybudyń śmietankowyszklanka mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaMasa:budyń śmietankowy2 szklanki ...1387 »
Dziwiłam się, że babcia dodaje smalec do ciasta. „Tak trzeba. Ciasto jest wtedy kruche i się nie starzeje.” – to rada mojej babci. Korzystam z tego przepisu już ładnych parę lat. Prawda jest taka, że rogaliki naprawdę długo zachowują świeżość.Składniki1 kg mąkicałe jajkocukier waniliowy3 łyżki cukru5 dag drożdżyszklanka mlekaszczypta solikostka ...1387 »
Kiedy ten tort zobaczyłem na własne oczy, to po prostu oniemiałem z wrażenia. Wyglądał niesamowicie, ale smakował jeszcze lepiej. Musiałem więc go przygotować własnoręcznie. Jednak przepis trochę zmodyfikowałem, ale rezultat końcowy okazał się niezwykły.Składniki 25 dag masła lub margaryny PALMY 1½ szklanki cukru pudru 2 żółtka całe jajko paczka cukru waniliowego ...1387 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip