Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Sezon ogórkowy czas zacząć. Mimo, że robienie przetworów kojarzy się na ogół z końcem lata i wczesną jesienią, kiedy to zamykamy w słoikach smaki lata, proponuję zrobienie pierwszej partii ogórków już wcześniej, na okres wakacji. Ostre, smakowite i pobudzające będą idealne do grilla, wędlin, na kanapkę czy do letniej sałatki. ...1399 »
Często wspominam surówki przygotowywane przez moją mamę. Królowały w nich warzywa z własnego ogródka. Dzisiaj też zachęcam do własnych upraw. Jeśli jednak nie mamy własnego ogródka, warto mieć jednego zaufanego sprzedawcę, który dba o to, by produkty, który sprzedaje były z ekologicznych upraw. A dobre warzywa warto uświetnić pysznym sosem. ...1399 »
Misa z chrupiącą, świeżą sałatą i pysznym sosem nie potrzebuje towarzystwa innych potraw. Sama w sobie jest ucztą dla podniebienia. A jeszcze jak może towarzyszyć jej kieliszek białego wina to nie potrzebny jest już pyszny soczysty kawałek wołowiny. Jednakże sałata z moim sosem także niebywale dobrze do niego ...1399 »
Curry pochodzi z Indii, gdzie oznacza sos, który podaje się z pieczywem bądź ryżem. Istnieje wiele odmian tej potrawy, a o jej niepowtarzalnym smaku decyduje przede wszystkim odpowiednio dobrana kompozycja przypraw tzw. masala, ugnieciona wcześniej w moździerzu. Wiosną, kiedy mamy wysyp młodziutkich warzyw proponuję wypróbowanie przepisu na lekkie curry, gdzie ...1399 »
Lactuca sativa L., jak brzmi naukowa nazwa sałaty siewnej, jest rośliną składającą się w 95% z wody. Zawiera także mnóstwo witamin A, E oraz z grupy B, poza tym minerały: wapń, fosfor, potas i żelazo. Warzywo to zazwyczaj kojarzy nam się z sałatkami, jednak można je również wykorzystywać do potraw ...1399 »
Poniżej zamieszczam dwa przepisy na łatwe, lekkie i orzeźwiające sałatki z sałatą lodową w roli głównej. Wypróbujcie je zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się tak dużo jeść. Jeśli położymy obok nich na talerzu np. grillowany filet z kurczaka, już mamy gotowy pyszny i zdrowy obiad. Sałatka z jabłkami ...1399 »
Jak wybrać odpowiednią sałatę? Nigdy nie kupuj mokrych sałat! Sprzedawcy niestety mają zwyczaj zraszania wystawianych na ladzie warzyw wodą – po to aby nadać im świeży wygląd. Jednak z drugiej strony wilgoć sprawia, że roślina szybciej się psuje. Najlepiej jeśli jej liście są jędrne, sprężyste i dosyć sztywne; nie powinny ...1399 »
Warzywa, podobnie jak owoce, są głównym źródłem niezbędnych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Powinny wchodzić w skład pożywienia, szczególnie dzieci i młodzieży. Wiosną, kiedy mamy do wyboru szeroki wachlarz świeżych warzyw nie musimy się ograniczać. Można przyrządzić je na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakim czasem dysponujemy. ...1399 »
Są smakosze kalafiora gotowanego w jarzynce, z bułką tartą przesmażoną na masełku, a ja lubię kalafiora w cieście. Jego przygotowanie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Ciasto przyrządza się jak na naleśniki tylko troszkę bardziej gęste. Tak przygotowanego kalafiora możemy podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.Składniki 80 dag ...1399 »
Wygląda jak pizza, ale podstawę tworzy nie ciasto, lecz pożywna fasolka szparagowa. Posypana skwarkami z boczku, suto polana sosem i zapieczona sprawia, że po jednej porcji nasz żołądek prosi o więcej. A że na targach jest już dostępna młoda fasolka szparagowa grzech nie skorzystać z takiej uczty.Składniki ugotowana fasola szparagowa (1/2 ...1399 »
Rarytasem na polskich stołach są flaki wołowe. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu i chęci do przygotowania tak pracochłonnego dania. Warto zatem skorzystać z warzywnej alternatywy. Jarzynowe flaczki nie skradną dużo czasu, a co więcej zjedzą je nawet najmłodsze pociechy.Składniki 2 marchewkikorzeń pietruszki1/2 selera biała część dorodnego pora20 dag fasolki ...1399 »
Zamiast przygotowywać sałatkę jarzynową, zróbmy dla odmiany pomidory z nadzieniem kukurydzianym. Składniki farszu niewiele odbiegają od pospolitej jarzynówki. Goście z pewnością chętniej sięgną po coś nowego i zachęcająco wyglądającego. Gdy estetyką pobudzicie wyobraźnie gości, ciekawość smaku potrawy weźmie górę.Składniki 8 dojrzałych pomidorów8 liści sałatynatka pietruszki4 małe jajka ugotowane na twardoFarsz:puszka kukurydzy ...1399 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip