Jeśli jednak chcemy czegoś więcej prócz kultowej wersji podawania młodych ziemniaków, warto wypróbować w okresie letnim też inne przepisy z ich udziałem, ponieważ także w innych połączeniach smakowych sprawdzają się wyśmienicie.
Ja proponuję ich przyrządzenie z wędzonym łososiem w wiosenno-letniej sałatce, którą możemy podać na kolację lub jako danie główne na obiad. I nie przejmujmy się, że ziemniaki tuczą, ponieważ jeśli ich nie rozgotowujemy, stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety w cenne dla zdrowia witaminy i składniki odżywcze.
Składniki
1/2 kg młodych malutkich ziemniaczków
300 g wędzonego łososia
mały słoiczek kaparów
pęczek koperku
1-2 małe szalotki
3 łyżki oliwy
1,5 łyżka octu z czerwonego wina
2 łyżeczki musztardy
łyżeczka miodu
garść młodego, delikatnego szpinaku
Wykonanie
Młode ziemniaczki nie wymagają obierania, dlatego strugamy je lub obmywamy w wodzie i gotujemy w osolonej wodzie około 15 min. Następnie przygotowujemy sos: w misce dokładnie mieszamy oliwę, ocet, musztardę i miód. Siekamy drobno koperek i szalotkę oraz razem z odsączonymi, wypłukanymi pod bieżącą wodą kaparami, wrzucamy do sosu. Gdy ziemniaczki staną się lekko miękkie, odsączamy i wrzucamy je jeszcze ciepłe do przygotowanej wcześniej zalewy. Czekamy aż ostygną.