Ryba jako jeden z najwartościowszych produktów żywnościowych powinna gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ostatnio próbuję wersje z marynatą. Marynowanie ryb ma bowiem dużą zaletę, pozwala przechowywać je dłużej, dzięki czemu możemy w dowolnym momencie delektować się ich smakiem.
Składniki
marchew
seler naciowy
250 ml soku jabłkowego
łyżka miodu
2 goździki
2 liście laurowe
łyżka ziaren gorczycy
8 filetów z matiesa
jabłko
20 g świeżo utartego chrzanu
Wykonanie
Marchew i selery po oczyszczeniu i umyciu kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do dużego garnka. Dodajemy sok jabłkowy, 250 ml wody, ocet, miód i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Następnie zdejmujemy z kuchenki i studzimy.
Filety rybne osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na małe cząstki i wkładamy do zimnego wywaru. Odkryte wstawiamy do lodówki na około 8 godzin.
Przed podaniem obieramy jabłko i po usunięciu gniazdek nasiennych, kroimy w słupki. Obrany chrzan drobno ucieramy. Filety śledziowe z sosem warzywnym układamy na półmisku, przybieramy słupkami jabłka i chrzanem.
Zobacz także: