Wino powstaje ze ściśle określonych odmian winogron, do których jedynymi dozwolonymi dodatkami są drożdże winiarskie oraz cukier i dwutlenek siarki w ściśle określonej postaci i ilości. Dodatkowo, wina wzmacniane mogą zawierać dodatek destylatu, przeważnie brandy.
Wino - podstawowe informacje
Pozornie proste pytanie o to czym jest wino może nastręczyć szeregu problemów. Zobacz, jak klasyfikowane jest wino, co może się w nim znajdować oraz jakie trunki do miana wina nie mogą pretendować, a co winem z całą pewnością nie jest.
Co to jest wino
Kolor wina
Wina, ze względu na kolor dzielimy na białe, czerwone i różowe. Te ostatnie, wbrew obiegowej opinii nie powstają z połączenia win białych z czerwonymi, a są efektem odpowiednio przeprowadzonej winifikacji, czyli procesu tworzenia wina. Podczas wiwifikacji win różowych skórki winogron mają bardzo krótki kontakt z sokiem, dzięki czemu ten nie zostaje w pełni wybarwiony.
Poziom cukru w winie
Ze względu ilość cukru pozostającego w winie po zakończeniu fermentacji możemy mówić o winach wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich i słodkich. Przeważająca większość win jakościowych produkowanych na świecie jest wytrawna.
Zawartość dwutlenku węgla w wine
Wina zawierające naturalny dwutlenek węgla nazywamy musującymi, odróżniając je od tzw. win gazowanych, które zostały sztucznie nasycone tym gazem. Wśród trunków musujących możemy wyróżnić także te delikatnie musujące – frizzante. Określenie to dotyczy przeważnie win włoskich, choć można je spotkać także na wyrobach z innych krajów. O trunkach bez dwutlenku węgla mówimy często „wina spokojne”.
Jakość wina
W europejskiej klasyfikacji win stosuje się nazewnictwo uwzględniające jakość trunku, który może być klasyfikowany jako wino stołowe, wino regionalne lub wino jakościowe z apelacją. Każdy z tych szczebli wskazuje na trunek lepszej jakości. Każdy kraj stosuje własne nazewnictwo do opisania poszczególnych szczebli tej klasyfikacji.
Wina wzmacniane i nie-wina
Wina wzmacniane to trunki, których poziom alkoholu został zwiększony przez dolanie destylatu (brandy, spirytusu) do gotowego wyrobu. Jest to powszechnie praktykowana metoda konserwacji wina oraz zatrzymywania fermentacji. Do win wzmacnianych należą, min. Sherry, Porto, Marsala, Malaga,Madera). Trunki te klasyfikowane są jako pełnoprawne wina, w przeciwieństwie do ich bliskich krewnych, wermutów.
Wyroby takie jak wermut czy sangria wbrew obiegowej opinii nie są winami, ponieważ zawierają składniki niedozwolone przy wyrobie wina – zioła, owoce itp.
Zobacz także:
Tagi: wina
