Jak gotować po włosku

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 19-06-2012 r.

Czy ktoś nie lubi włoskiego jedzenia? Być może, ale o spaghetti bolognese, pizzy, tiramisu słyszał każdy. Tej jednej z najbardziej popularnych i lubianych kuchni świata towarzyszy filozofia – ma być prosto, świeżo, z użyciem najlepszych regionalnych składników. Tak przygotowane potrawy zjadamy powoli, w towarzystwie lekkiego wina, przyjaciół i rodziny.

Włosi odnoszą się z ogromnym szacunkiem i miłością do swojego jedzenia, rodziny, przyjaciół. Jak nikt potrafią celebrować życie. Uczmy się od nich! Będziemy zdrowsi i szczęśliwsi.

Używaj najlepszych produktów – Włosi używają świeżych owoców i warzyw, prawdziwych serów, dopiero co zerwanych z krzaka ziół, świeżych ryb i owoców morza bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.

Jedz często ale mało – Włosi nie robią długich przerw pomiędzy posiłkami – jedzą często ale w małych porcjach.

Nie spiesz się, celebruj posiłki – Włosi nie spieszą się, jedzą powoli, w dobrym towarzystwie, dyskutują i rozkoszują się winem, które poprawia trawienie.

Unikaj sztucznego jedzenia – w prawdziwym Włoskim menu nie znajdziesz mrożonek, puszek i przetworzonych produktów. Nie ma w nich chemii, sztucznych barwników, konserwantów. Włosi używają najświeższych, regionalnych produktów.

O czym jeszcze trzeba pamiętać gotując po Włosku? Składniki dodawaj z umiarem. Prawdziwa pizza włoska to sos pomidorowy, świeża mozzarela i ewentualnie jakiś dodatek. Do tego oliva extra vergine. Sekret tkwi w jakości, a nie ilości składników.

Gotując makaron pamiętaj, że lepiej wyjąć go chwilę za wcześnie i pozwolić mu dojść w ciepłym garnku pod przykryciem niż za późno. Makaron nie może być rozgotowany.

Buon appettito!

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28445 )
Array ( [docId] => 28445 )