Włosi odnoszą się z ogromnym szacunkiem i miłością do swojego jedzenia, rodziny, przyjaciół. Jak nikt potrafią celebrować życie. Uczmy się od nich! Będziemy zdrowsi i szczęśliwsi.
Używaj najlepszych produktów – Włosi używają świeżych owoców i warzyw, prawdziwych serów, dopiero co zerwanych z krzaka ziół, świeżych ryb i owoców morza bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.
Jedz często ale mało – Włosi nie robią długich przerw pomiędzy posiłkami – jedzą często ale w małych porcjach.
Nie spiesz się, celebruj posiłki – Włosi nie spieszą się, jedzą powoli, w dobrym towarzystwie, dyskutują i rozkoszują się winem, które poprawia trawienie.
Unikaj sztucznego jedzenia – w prawdziwym Włoskim menu nie znajdziesz mrożonek, puszek i przetworzonych produktów. Nie ma w nich chemii, sztucznych barwników, konserwantów. Włosi używają najświeższych, regionalnych produktów.
O czym jeszcze trzeba pamiętać gotując po Włosku? Składniki dodawaj z umiarem. Prawdziwa pizza włoska to sos pomidorowy, świeża mozzarela i ewentualnie jakiś dodatek. Do tego oliva extra vergine. Sekret tkwi w jakości, a nie ilości składników.