Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Pieczarki po huzarsku to po prostu grzyby faszerowane mięsem mielonym. Można je piec w piekarniku, ale również wspaniale się nadają jako smakołyk z grilla. Wtedy nadziewamy je na patyczki do szaszłyków i grillujemy.Składniki:1 kg pieczarek 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 1 łyżka bułki ...1390 »
Danie odżywcze, sycące i bardzo… smaczne! Zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych. Amerykańska forma i europejska treść. Wszak zwyczaj zbierania grzybów nigdzie indziej na świecie nie jest tak popularny jak na Starym Kontynencie.Składniki 200 g różnych grzybów leśnych oliwa z oliwek 500 g mielonej albo drobno posiekanej wołowiny żółtko ...1390 »
Ta szlachetna, grzybowa potrawa jest bardzo rozpowszechniona w całej Katalonii. Czytając przepis, z pewnością zauważymy pewne podobieństwo do węgierskiego gulaszu. Jednak hiszpańskie danie jest zupełnie inne – a to z racji dodatku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie ...1390 »
Jest to moja uproszczona wersja wykwintnego obiadu z bażantem lub kuropatwą w roli głównej. Co prawda smak dziczyzny jest bardziej szlachetny i wyrafinowany niż drobiu z domowej hodowli, jednak nie ma wątpliwości, że kurczak jest na pewno o wiele łatwiej dostępny i dużo tańszy. Jakiego mięsa byście nie użyli, gwarantujemy, ...1390 »
Grzyby gwarantują solidną podstawę wielu dań, a reszta to już fantazja gospodyni. Ich intensywny, wspaniały aromat sprawia, że w duecie z warzywami potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Warto zatem wykorzystać hojność lasu i w sezonie grzybowym pokusić się o kilka eksperymentów. Oto przepis na jeden z nich.Składniki80 dag prawdziwków i kurek ...1390 »
To pyszne danie jest równocześnie bardzo eleganckie. Dodatek pomarańczowych pieprzników jadalnych (jak encyklopedycznie zwą się te grzyby) sprawia, że spaghetti nabiera przepięknego, złocistego koloru.Składniki (na 4 porcje):400 g makaronu spaghetti400 g świeżych kurek1 duża cebula5 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka bulionu (może być taki z kostki)1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 ...1390 »
Ta z pozoru zwyczajna, grzybowo-warzywna zupa zyskuje oryginalny, wykwintny charakter dzięki dodatkowi opiekanych na grillu kapeluszy kozaków, które pięknie pływają na powierzchni wywaru. Pamiętajcie, że te szlachetne grzyby najczęściej rosną w lasach brzozowych.Składniki (na 6 misek): - 500 g jędrnych koźlarzy - 2 łyżki oliwy z oliwek – do posmarowanie ...1390 »
Cała tajemnica dobrze przygotowanego risotta tkwi w tym, żeby dusić ryż w bulionie, aby dobrze go wchłonął i stał się esencjonalny. Poza tym należy często je mieszać, gdyż potrawa ta bardzo szybko się przypala. Jeśli tylko spostrzeżesz, że tak się dzieje, od razu dolej do ryżu trochę płynu; ja zamiast ...1390 »
Zaletą tego pięknie pachnącego sosu jest to, że można go przygotować o każdej porze roku. Jeśli nasze grzybobranie tej jesieni będzie obfite i spiżarkę wypełnią sznury suszących się prawdziwkowych i podgrzybkowych kapeluszy oraz trzonków, będziemy mieli zapasy na wiele miesięcy. Śmietana, w której duszą się grzyby nabiera ich głębokiego smaku, ...1390 »
Korzystajcie z jesieni i delektujcie się wspaniałym smakiem świeżych grzybów prosto z lasu! Zaletą tego wspaniałego włoskiego dania jest mnogość jego wersji – możemy bowiem dodać do farszu, którym nadziewać będziemy cannelloni to, na co tylko mamy ochotę. Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak zamiast zwykłego, naturalnego twarożku ja używam ...1390 »
Roladki z pieczarkami są chyba najlepszą potrawą na niedzielny obiad. Są na prawdę wspaniałe. Pieczarkowy farsz powoduje, że roladki mają niepowtarzalny smak. Przepis jest dosyć prosty. Na pewno nie pożałujesz, kiedy je przyrządzisz.Składniki:1 kg mięsa wieprzowego beż kości ( najlepiej schabu lub szynki ) 25 dag pieczarek 1 cebula 10 ...1390 »
Kurki to pierwsze grzyby pojawiające się już na początku lata. Jak kurki to jajecznica, jak kurki to na gęsto z masłem, śmietaną i koperkiem. Ale można też inaczej, bardziej wykwintnie – z białym winem i świeżym estragonem.Jeśli mamy taką możliwość - sami zbierzmy kurki, jeśli nie - kupmy je. Możliwości ...1390 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip