Czym jest tauryna
Tauryna jest kwasem 2 – aminoetanosulfonowym posiadającym w swym składzie siarkę i występującym głównie w mięśniach szkieletowych, w sercu, oku oraz mózgu. Ludzki organizm wytwarza ją samodzielnie w ilości 0,1 proc. masy naszego ciała. Wśród naturalnych produktów spożywczych najbogatszym źródłem tauryny jest mięso, groch, soczewica, ryby i owoce morza np. ostrygi.
Ponadto jest jednym z podstawowych składników napojów energetycznych i odżywek dla sportowców. Znajduje się również w sproszkowanym mleku modyfikowanym dla dzieci oraz naturalnym mleku matki.
Właściwości tauryny
Ta pochodna aminokwasów pozwala przeciwdziałać zmęczeniu organizmu po
wysiłku fizycznym czy umysłowym, a także zwiększa jego wytrzymałość i
wydolność. Obecność tauryny w organizmie jest również niezbędna dla
prawidłowego rozwoju mózgu, jego regeneracji, a także do ochrony
ośrodkowego układu nerwowego.
Zmniejsza również niekorzystne działanie stresu oksydacyjnego inaczej tlenowego, który związany jest z wysiłkiem fizycznym, stanami zapalnymi lub starzeniem się oraz poziom natężenia ataków epilepsji (padaczki) czy LDL, czyli złego cholesterolu. Ma również pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, co jest przydatne w momencie dużego wysiłku umysłowego związanego np. z nauką. Jej obecność w siatkówce oka chroni ją przed różnymi schorzeniami np. zaćmą.
Liczne badania nie wykazały poważnych skutków ubocznych wynikających z przyjmowania suplementów zawierających taurynę. Należy jednak pamiętać o stosowaniu ich zgodnie z zaleceniami producenta.