Po 40-stce zapotrzebowanie Twojego organizmu na energię zmniejsza się o 25 procent. Ze względu na spowolniony metabolizm utrzymanie prawidłowej wagi ciała wymaga od Ciebie sporej pracy i wyrzeczeń. W Twojej diecie jak najrzadziej powinny gościć ciasta, ciastka i innego typu łakocie, w tym słodkie owoce, ponieważ zawierają one spore ilości cukrów prostych.
Podatność na zmiany miażdżycowe, nowotworowe oraz zwiększone ryzyko zachorowań na schorzenia układu sercowo-naczyniowego niewskazane jest również wieczorne podjadanie, tłuste posiłki, fast foody, słone przekąski oraz picie alkoholu. Z wiekiem zwiększa się również wrażliwość żołądka, dlatego unikaj potraw ciężkostrawnych i wzdymających.
Jedz 4-5 pełnowartościowych posiłków dziennie maksymalnie co 4 godziny, a ostatni posiłek najlepiej spożywaj nie później niż 3 godziny przed pójściem spać. Zadbaj o to, aby był on lekkostrawny np. kromka ciemnego pieczywa z plasterkiem polędwicy z indyka, liściem sałaty i plastrami pomidora. Dodaj do jadłospisu tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek, olej lniany, siemię lniane, nasiona oraz orzechy, ponieważ zawierają one kwasy omega-3, które regulują poziom cholesterolu we krwi.