Co to jest dna moczanowa
Dna moczanowa zamiennie nazywana podagrą lub artretyzmem, a kiedyś również „chorobą bogaczy” jest efektem nadprodukcji kwasu moczowego. Wyróżnia się dwa rodzaje choroby pierwotna oraz wtórna.
Pierwszy typ dny moczanowej wiąże się z zaburzeniami procesów metabolicznych, które są uwarunkowane genetycznie. Organizm wytwarza zbyt dużą ilość kwasu moczowego i ma problem z tym, aby go wydalić. Przyczyn podagry wtórnej jest kilka. Zalicza się do nich otyłość brzuszną, nadwagę, przejadanie się, nadużywanie alkoholu, zbyt rygorystyczne i źle przeprowadzone kuracje odchudzające, stosowanie leków odwadniających, cukrzycę typu II, a także nadciśnienie tętnicze i nadmiar cholesterolu. Choroba zwykle atakuje staw palucha u nogi (stąd nazwa podagra). Poza tym zmiany artretyczne mogą dotknąć staw łokciowy, kolanowy, barkowy, nadgarstki, a nawet kręgosłup.
Dieta a dna moczanowa
Przed wszystkim należy ograniczyć spożycie produktów zawierających duże ilości puryn, z których wytwarzany jest kwas moczowy. Znajdują się one w czerwonym mięsie – dziczyzna, cielęcina, jagnięcina oraz podroby, rybach oraz owocach morza - karp, łosoś, makrela, szprotki, śledzie oraz krewetki. Źródłem puryn są również parówki, kaszanka, banan, melon, grzyby, warzywa strączkowe i kapustne, brokuły, kalafior, rabarbar, grzyby, sery topione i pleśniowe. Należy unikać również ostrych przypraw. Zabronione jest spożywanie alkoholu, zwłaszcza piwa.