Dieta w dolegliwościach dny moczanowej

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 20-04-2012 r.

Folgowanie sobie z jedzeniem, zwłaszcza czerwonym mięsem czy owocami morza, a także alkoholem może zaowocować atakiem dny moczanowej. Uniknięcie tej dolegliwości lub złagodzenie jej przebiegu w znacznej mierze uwarunkowane jest prawidłowo opracowaną dietą.

Co to jest dna moczanowa

Dna moczanowa zamiennie nazywana podagrą lub artretyzmem, a kiedyś również „chorobą bogaczy” jest efektem nadprodukcji kwasu moczowego. Wyróżnia się dwa rodzaje choroby pierwotna oraz wtórna.

Pierwszy typ dny moczanowej wiąże się z zaburzeniami procesów metabolicznych, które są uwarunkowane genetycznie. Organizm wytwarza zbyt dużą ilość kwasu moczowego i ma problem z tym, aby go wydalić. Przyczyn podagry wtórnej jest kilka. Zalicza się do nich otyłość brzuszną, nadwagę, przejadanie się, nadużywanie alkoholu, zbyt rygorystyczne i źle przeprowadzone kuracje odchudzające, stosowanie leków odwadniających, cukrzycę typu II, a także nadciśnienie tętnicze i nadmiar cholesterolu. Choroba zwykle atakuje staw palucha u nogi (stąd nazwa podagra). Poza tym zmiany artretyczne mogą dotknąć staw łokciowy, kolanowy, barkowy, nadgarstki, a nawet kręgosłup.

Dieta a dna moczanowa

Przed wszystkim należy ograniczyć spożycie produktów zawierających duże ilości puryn, z których wytwarzany jest kwas moczowy. Znajdują się one w czerwonym mięsie – dziczyzna, cielęcina, jagnięcina oraz podroby, rybach oraz owocach morza - karp, łosoś, makrela, szprotki, śledzie oraz krewetki. Źródłem puryn są również parówki, kaszanka, banan, melon, grzyby, warzywa strączkowe i kapustne, brokuły, kalafior, rabarbar, grzyby, sery topione i pleśniowe. Należy unikać również ostrych przypraw. Zabronione jest spożywanie alkoholu, zwłaszcza piwa.

W ciągu dnia osoba dotknięta dną moczanową powinna zjadać 4-5 posiłków w odstępach co najmniej 2 godzinnych. Aby zminimalizować ryzyko ataku ostatni posiłek powinno się zjeść około 3-4 godzin przed snem. Na liście produktów wskazanych umieszczono kwaszone produkty mleczne, ryż, ziemniaki, makaron, chleb pszenny, wafle ryżowe.

Z warzyw dozwolone są czerwone buraki, kapusta pekińska, marchew, pomidory, cukinia, natomiast z owoców jabłka, gruszki, ananas, porzeczki, truskawki, winogrona i brzoskwinie. Należy pić dużo wody niegazowanej – wypłukuje kwas moczowy, świeże soki owocowe, herbatki owocowe oraz ziołowe. Za przekąskę mogą służyć orzechy, ziarna słonecznika lub sezam.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29583 )
Array ( [docId] => 29583 )