Ciasto:
Przepis na mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy jest ciastem, który poleciła mi moja babcia. Masa kajmakowa jest na prawdę pyszna. W połączeniu z kruchym ciastem smakuje jeszcze lepiej. Nie jest to mazurek zbyt trudny w przygotowaniu. Na pewno będzie wszystkim smakował.
Składniki
- 1 ½ szklanki maki krupczatki
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny PALMY
- 3 żółtka ugotowane na twardo
Masa kajmakowa:
- 25 dag masła lub margaryny PALMY
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3 żółtka
Wykonanie
Ciasto: Masło należy połączyć z przesianą przez sito mąką. Następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sito ugotowane na twardo żółtka. Dokładnie wyrabiamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkowujemy, gdzieś na grubość 1 cm i wykładamy nim prostokątną blachę ( brzegi ciasta trzeba zrobić trochę wyższe ).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy go około 15 minut ( ciasto musi mieć ładny, złoty kolor ).
Masa kajmakowa: Masło należy roztopić razem z cukrem. Gdy się ładnie połączą dodajemy do nich mleko w proszku i gotujemy na niewielkim ogniu, aż się dobrze połączą ( powinna się utworzyć jednolita, gładka masa ). Następnie zdejmujemy masę z ognia i energicznie mieszając wbijamy po jednym żółtka. Gdy dokładnie wymieszamy, to natychmiast wykładamy na upieczony wcześniej spód. Przed wyłożeniem masy kajmakowej kruche ciasto można jeszcze posmarować marmoladą owocową. Będzie wtedy jeszcze lepiej smakował.
Tagi: przepisy kulinarne
