Przygotowanie wielkanocnego mazurka jest bardzo proste. Na małą blaszkę keksową potrzebujemy:
Wielkanocny mazurek bez cukru – nowoczesna wersja klasycznego ciasta
Wielkanoc bez mazurka? Jeśli nie wyobrażasz sobie Świąt bez tego ciasta, przygotowałam jego nowoczesną wersję bez dodatku cukru - ma smak chałwy dzięki dodatkowi pasty tahini. Mazurek możemy przyozdobić w dowolny sposób, użyć orzechów, migdałów, rodzynek, nasion chia czy wiórek kokosowych.
Ciasto:
- 5 łyżek mąki kokosowej (80 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (18 g)
- 4 jajka
- 2 łyżki erytrytolu
Wszystko blendujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pamiętając żeby zostawić wyższe brzegi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż spód będzie zarumieniony. Studzimy i smarujemy kremem.
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki tahini (50g)
- 2 łyżki erytrytolu
Blendujemy i wylewamy na zimny spód. Dekorujemy i odstawiamy do lodówki.
Wartość odżywcza całości:
Kcal: 2313
Białko : 64 g
Tłuszcz: 190 g
Węglowodany: 108 g
Wartość odżywcza 1/12:
Kcal: 192
Białko: 5,3 g
Tłuszcz: 15,8 g
Węglowodany: 9 g
Indeks glikemiczny: 14
Ładunek glikemiczny: 1,2
Tagi: cukrzyca, ciasto, Święta Wielkanocne
