Składniki:
Kruche ciasto z poziomkami - prosty przepis
Moja rodzina wręcz uwielbia poziomki. Dlatego też wymyśliłem przepis na kruche ciasto, tartę z poziomkami i bitą śmietaną. Kiedy spróbowałem go po raz pierwszy, to na prawdę byłem nim zaskoczony. Smakuje wręcz wybornie.
- 50 dag mąki krupczatki
- 25 dag masła roślinnego lub margaryny PALMY
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 35 dag poziomek
- 1 cukier waniliowy
- 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Mąkę krupczatkę przesiekać razem z masłem lub margaryną oraz cukrem. Następnie dodać żółtko i wodę. Dokładnie wyrobić ciasto i włożyć na chwilę do lodówki. Później tortownicę należy wyłożyć ciastem (całe dno oraz brzegi do połowy), ponakłuwać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. Ciasto powinno mieć zloty kolor.
Gdy ciasto się upiecze, wyjąć je z piekarnika i zdjąć brzeg tortownicy. Ostudzone już ciasto posypujemy umytymi i wysuszonymi poziomkami, a wierzch ciasta dekorujemy ubitą na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru śmietaną kremówką. Wierzch można również posypać startą czekoladą mleczną.
