Nowe przepisy, które czasowo rezygnują z dotychczasowych zasad, zostały wprowadzone ze względu na konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Wiąże się to z konfliktem w Ukrainie. O zmianę w tym zakresie wnioskowało wiele państw członkowskich, w tym Polska.
Będzie można wykorzystać ugory
Komisja Europejska opublikowała 27 lipca 2022 r. rozporządzenie, na mocy którego wprowadzone zostaną dwa odstępstwa. Pierwsze - od zakazu produkcji na ugorach, drugie - od obowiązków zmianowania upraw. Odnosi się to do 2023 r.
Zobacz także: Jak ułożyć płodozmian w rolnictwie ekologicznym
Dobra Kultura Rolna
Grunty orne są utrzymywane w dobrej kulturze rolnej jeśli jest prowadzona na nich uprawa roślin albo ugorowanie. Uprawa zbóż takich jak żyto, pszenica, jęczmień, owies może być prowadzona nie dłużej niż 3 lata tego ten sam gatunek na tej samej działce ewidencyjnej. Ugotowaniem będzie uznane, jeśli wcześniej grunt podlegał jakimkolwiek zabiegom uprawowym zapobiegającym występowaniu i rozprzestrzenianiu się chwastów lub koszeniu w terminie do 31 lipca.
To jedynie wycinek zasad Dobrej Kultury Rolnej, które muszą być spełnione przez rolników ubiegających się o płatności bezpośrednie. Pozostałe dotyczą m.in konieczności utworzenia stref buforowych wzdłuż cieków wodnych, przestrzegania zezwoleń na nawadnianie, ochrona wód podziemnych przed zanieczyszczeniem, zachowania pokrywy glebowej na co najmniej 30% gruntów ornych, jeśli znajdują się na obszarach zagrożonych erozją (dotyczy to okresu od 1 listopada do 15 lutego), a także zagospodarowanie terenu w taki sposób, by jak najlepiej odzwierciedlać warunki naturalne co ma ograniczyć erozję.
Wyjątki od Dobrej Kultury Rolnej
Opublikowane pod koniec lipca rozporządzenie wprowadza wyjątki od zasad tzw. Dobrej Kultury Rolnej. W 2023 r. rolnicy będą mieli większe możliwości wykorzystania gruntów ornych. Przede wszystkim nie będą musieli realizować zmianowania upraw na gruntach ornych.
Według obowiązujących aktualnie zasad, 4% gruntu jest przeznaczone na obszary nieprodukcyjne. Wprowadzony wyjątek pozwala prowadzić produkcję na gruntach ugorowych. Wyjątkiem w tym wyjątki jest jednak uprawa kukurydzy, soi i zagajników o krótkiej rotacji.
Skąd wyłączenia?
Odstępstwo, które wprowadza rozporządzenie jest ściśle związane z tym co dzieje się na świecie. Ma pozwolić utrzymać większe bezpieczeństwo żywnościowe. Jednak dotyczy ono właśnie bezpieczeństwa żywnościowego ludzi - dlatego nie przewiduje się włączenia do tych odstępstw kukurydzy i soi, głównie przeznaczonej do żywienia zwierząt.
Zobacz także: Jaki wygląda polski rynek zbóż
Informacja opublikowana na oficjalnym portalu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - portal gov.pl
Tagi: żywność, produkcja żywności, uprawy, ugory,
