Nie zawsze podmioty, w tym podatnicy prowadzący działalność restauracyjną, stosują prawidłową stawkę VAT na posiłki i napoje sprzedawane na wynosi i w dostawie pod wskazany adres. W takiej właśnie sprawie wypowiedział się Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach.
Posiłki na wynos ze stawką 8%
Zastosowanie 5% stawki VAT dla posiłków sprzedawanych „na wynos” i w dostawie do klienta jest nieprawidłowe. Preferencyjna stawka podatku dla posiłków dostarczanych do odbiorców zewnętrznych wynosi 8%.
Chodziło o firmę, która prowadziła działalność restauracyjną polegającą na przygotowywaniu posiłków i sprzedawaniu ich klientom zarówno na miejscu w lokalu jak również na wynos oraz w dostawie pod wskazany adres na zamówienie telefoniczne. Dla posiłków wydawanych na wynos oraz w dostawie pod wskazany adres spółka stosowała stawkę VAT w wysokości 5%.
Jednak zdaniem organu podatkowego, skoro usługi, które świadczy spółka w ramach prowadzonej działalności restauracyjnej – mieszczą się w grupowaniu PKWiU 56.21(tj. „Usługi przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych – catering”), to podlegają one opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 8% (właściwą dla świadczonej usługi związanej z wyżywieniem). Dzieje się tak na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia ministra finansów w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (z uwzględnieniem wyłączeń wskazanych w poz. 7 w przypadku których, stosuje się stawkę podstawową w wysokości 23%).
Chodzi tutaj o sprzedaż:
- napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
- napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- napojów, przy przygotowywaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju,
- napojów bezalkoholowych gazowanych,
- wód mineralnych,
- innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką podstawową 23%.
Posiłki sprzedawane „na wynos” i w dostawie do klienta, sklasyfikowane do grupowania PKWiU 56.21, nie mogą korzystać z opodatkowania stawką 5%, bowiem towary/usługi mieszczące się w tym grupowaniu nie zostały wymienione w poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT. Zastosowanie znajduje tutaj stawka 8%.
Interpretacja Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach z 2 stycznia 2015 r. (nr IBPP2/443-983/14/WN).
Zobacz także:
Tagi: stawki vat
