Minister przypomniał, że dla określenia prawidłowej stawki podatku, jaka ma zastosowanie przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy dokonać prawidłowego zaklasyfikowania tej czynności według PKWiU. Żeby zrobić to poprawnie, warto pamiętać o 3 wskazówkach.
Jak prawidłowo rozliczyć VAT przy sprzedaży posiłków
Minister finansów wydał ogólną interpretację podatkowa, która ma rozwiać wątpliwości przy określeniu odpowiedniej stawki VAT przy sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje (interpretacja ogólna ministra finansów z 24 czerwca 2016 r., nr PT1.050.3.2016.156). Poznaj szczegóły.
Wskazówka 1
Aby uznać, czy dana czynność będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 „Gotowe posiłki i dania”, czy do działu PKWiU 56 „Usługi związane z wyżywieniem” istotne jest to, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane, jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – np. są zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Wskazówka 2
Ważne jest także to, że fakt, iż produkty serwowane są osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem z napojem, czy też tortilla, pieczone ziemniaki razem z napojem) – nie ma wpływu na sposób zaklasyfikowania do danego grupowania w PKWiU.
Wskazówka 3
Przy klasyfikacji w PKWiU nie mają wpływu również czynniki takie jak to, czy:
- punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym,
- w punktach sprzedaży znajdują się stoliki i krzesła,
- dostępne są naczynia i sztućce,
- produkty są przeznaczone do spożycia na miejscu czy na wynos, (np. pakowane w bibułki czy tekturowe pudełka),
- w punktach sprzedaży są: toalety, szatnia, zainstalowana jest klimatyzacja, czy ogrzewanie.
W konsekwencji minister finansów wyjaśnił, że posiłki, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT (na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy o VAT). Jest tak, ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1.
Takie produkty zazwyczaj są opodatkowane 8% stawką VAT (na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 w związku z poz. 7 załącznika do rozporządzenia w sprawie stawek VAT) z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku.
Komentarz eksperta
Minister wskazał na jedną charakterystyczna cechę, która powinna odróżnić posiłki (w kontekście ich prawidłowego zaklasyfikowania i opodatkowania VAT). Znaczenie ma to, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia, czy też nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji – np. są zamrożone lub pakowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Z interpretacji resortu finansów wynika, że posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, które są sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, nie mogą korzystać z 5% VAT. Stawkę tą można stosować, gdy przedmiotem dostawy będzie rzeczywiście gotowe danie, a nie usługa przygotowania tego dania. Jedynie przy sprzedaży gotowych produktów, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia (np. nieugotowanych) można zastosować 5% stawkę VAT.
Co prawda ma tu decydować klasyfikacja PKWiU, ale interpretacja ministerialna idzie w tym kierunku, że jakiekolwiek przetworzenie np. podgrzanie – oznacza konieczność zastosowania 8% stawki VAT.
Kiedy 5%, a kiedy 8% stawka VAT
Pamiętaj zatem, że zgodnie z najnowszymi wytycznymi resortu finansów:
- 5% stawka VAT jest możliwa tylko do produktów gotowych, nieprzygotowanych bezpośrednio do spożycia. Taką stawkę możesz zastosować np. do zamrożonych lub pakowanych próżniowo produktów, a także tych z etykietą – przeznaczone na sprzedaż. Właściwe PKWiU w tym przypadku to 10.85 „Gotowe posiłki i dania”.
- Posiłki przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne musisz opodatkować 8% stawką VAT. Takie świadczenia są klasyfikowane w PKWiU 56 „Usługi związane z wyżywieniem”.
- Rozporządzenie rady ministrów z 24 grudnia 2007 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) – (Dz.U. z 2007 r. nr 251, poz. 1885 ze zm.),
- Rozporządzenie rady ministrów z 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) – (Dz.U. z 2008 r. nr 207, poz. 1293 ze zm.).
Zobacz także:
