Już dziś zadbaj aby właściwie stosować przepisy.
Bezpłatne szkolenie: Podatek od towarów i usług w gastronomii
UWAGA: stawki VAT stosowane w gastronomii są w ostatnim czasie przedmiotem licznych sporów z urzędami skarbowymi. Dlatego zorganizowaliśmy szkolenie na ten temat. Poznaj szczegóły.
Organy podatkowe podejmują czynności sprawdzające w odniesieniu do stosowania stawki 5% VAT na sprzedaż dań gotowych w placówkach gastronomicznych.
W trakcie szkolenia omówione zostaną zasady stosowania stawki 8% i 5% w usługach gastronomicznych i w zakresie dostawy dań gotowych.
W czasie spotkania przedstawiona zostanie również możliwości odliczania VAT naliczonego od zakupionych usług gastronomicznych i cateringowych.
Biorąc udział w szkoleniu poznasz najnowsze interpretacje podatkowe i orzeczenia sądów dotyczące:
- sposobu opodatkowania:
• usług gastronomicznych podatkiem VAT,
• dostawy towarów w postaci dań gotowych,
• zestawów dań, - prawa do odliczenia podatku naliczonego od usług:
• gastronomicznych i cateringowych,
• kompleksowych w skład których wchodzą również usługi gastronomiczne.
Upewnisz się ponadto:
- czy napiwki w restauracjach powinny być wliczane do podstawy opodatkowania VAT,
- kiedy placówki gastronomiczne mają obowiązek stosowania kas fiskalnych.
Podczas warsztatów online ekspert wyjaśni, jak rozliczać VAT w gastronomi aby nie narazić się organom skarbowym.
Szkolenie odbędzie się 25 listopada 2016 r. o godz. 11.00. Zapisz się!
Warsztaty poprowadzi ekspert:
dr Agata Błaszczyk - doradca podatkowy i właściciel Kancelarii Prawa Podatkowego. Praktyk z ponad 12-letnim doświadczeniem w dziedzinie stosowania prawa i kształtowania strategii podatkowej oraz reprezentowania stron przed organami administracji podatkowej i sądami administracyjnymi.
