Obecnie rolnicy mogą wytwarzać a następnie sprzedawać, bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego od osób fizycznych, jedynie nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce.
Rolnik sprzeda chleb i wędliny z 2-procentowym podatkiem
Od 1 stycznia 2016 r. bez konieczności zakładania działalności gospodarczej, rolnicy będą mogli sprzedawać wędliny, pieczywo, czy dżemy w niewielkim zakresie. Zmiany w przepisach mają za zadanie odformalizowanie przepisów dotyczących sprzedaży produktów rolnych.
Po zmianach działalność w zakresie sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu (z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym na podstawie odrębnych przepisów) nie stanowi działalności gospodarczej w rozumieniu ustawy o swobodzie działalności gospodarczej oraz ustawy o podatkach i opłatach lokalnych.
Będzie to możliwe, jeżeli:
1) sprzedaż nie jest wykonywana na rzecz podmiotów na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej;
2) przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie odbywa się przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze;
3) sprzedaż następuje wyłącznie w miejscach, w których produkty zostały wytworzone lub na targowiskach;
4) prowadzona jest ewidencja sprzedaży.
Taka sprzedaż będzie opodatkowana ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, przy zastosowaniu stawki w wysokości 2%.
Zobacz także:
Tagi: rolnictwo
