NSA uznał, że wydatki na obiady, kolacje biznesowe z kontrahentem oraz drobny poczęstunek dla klientów nie podlegają automatycznemu wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodu. Zdaniem sądu, za każdym razem trzeba sprawdzić, czy takie wydatki służą osiągnięciu przychodu, czy też jedynie poprawie wizerunku przedsiębiorcy i w konsekwencji podlegają wyłączeniu z kosztów uzyskania przychodu. NSA wskazał, że zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodu podlegają wydatki poniesione w zakresie przyjętym zwyczajowo. Mogą to być przykładowo wydatki na poczęstunek w trakcie spotkania w siedzibie firmy składający się np. z wody, ciasteczek, herbaty, kawy, kanapek lub zaproszenie kontrahenta w trakcie wielogodzinnych narad na obiad.
Firmowy lunch przedsiębiorca zaliczy w koszty uzyskania przychodów
Wydatki poniesione na kolacje służbowe można uznać za koszt uzyskania przychodów – tak orzekł Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 17 czerwca 2013 r. (II FSK 702/11). To jednak, czy możemy wliczyć obiad w koszty uzyskania przychodu zależy od kilku czynników.
Omawiany wyrok NSA jest jednym z wielu w ostatnim czasie rozstrzygnięć odnoszących się do zakresu, w jakim wydatki na usługi gastronomiczne poniesione w ramach spotkań z kontrahentami mogą podlegać zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodu. W ciągu ostatnich kilku lat organy podatkowe i sądy administracyjne nie wypracowały jednolitego stanowiska w tej sprawie. Związane jest to przede wszystkim z brakiem definicji pojęcia „reprezentacja” w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych (jak również w ustawie o podatku dochodowym o osób fizycznych).
Mimo wieloletnich sporów, co do możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu analizowanych wydatków, dopiero 17 grudnia 2012 r. Prokurator Generalny w zakresie ustawy o PIT (PG IV Pa 111/12), zwrócił się do NSA z wnioskiem o podjęcie uchwały, która miała wyjaśnić zakres pojęcia „reprezentacja’’. Jednak mimo nadziei podatników, NSA 8 kwietnia 2013 r. wydał postanowienie (II FPS 7/12), w którym odmówił podjęcia uchwały w tej sprawie. Sąd swoją decyzję uzasadnił niemożliwością sformułowanie ogólnych warunków kwalifikacji wydatków do kosztów reprezentacji, gdyż wydatki ponoszone przez przedsiębiorców mogą mieć bardzo zróżnicowany charakter, a w konsekwencji każdą sprawę należy oceniać indywidualnie.
W komentowanym wyroku NSA uznał za nieprawidłowe stanowisko prezentowane w tej sprawie przez WSA w Gliwicach, zgodnie z którym każdy wydatek gastronomiczny nie może podlegać odliczeniu. Zdaniem sądu, jeśli taki wydatek ma związek z przychodem, np. ma wpływ na uzyskanie przychodu, przedsiębiorca może zaliczyć go do kosztów uzyskania przychodu. NSA podkreślił również, że każda sprawa wymaga indywidualnej analizy w zakresie możliwości zaliczenia omawianych wydatków do kosztów uzyskania przychodu.
