Ministerstwo Zdrowia przedstawiło propozycję rozporządzenia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w placówkach oświatowych oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
W placówkach oświaty uczniowie mają odżywiać się zdrowo
Kanapka z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego do wyboru z chudą wędliną lub serem, ale zawsze z warzywami, a do tego sałatki, surówki i mleko bez cukru. Takie m.in. produkty od 1 września br. mają oferować szkolne sklepiki. Zmiany mają dotyczyć też stołówek.
Rozporządzenie w tej sprawie ma obowiązywać od 1 września br. Dokument szczegółowo wymienia, jakie normy i wymagania mają spełniać grupy żywności: produkty zbożowe (pieczywo, kasze, ryż, makarony), mleko i jego przetwory (mleko, mleczne napoje fermentowane, sery), mięso, ryby, jaja, suche nasiona strączkowe oraz warzywa i owoce. Wymagania dotyczą produktów, z których w szkole przygotowywane są posiłki lub są składnikiem produktów dostępnych w szkolnych sklepikach.
Aby zapewnić dzieciom i młodzieży dostęp do posiłków przygotowanych zgodnie z zasadą zrównoważonego żywienia, Ministerstwo Zdrowia w projektowanym rozporządzeniu zawarło także ogólne wymagania dotyczące stosowania środków spożywczych np. w szkolnych stołówkach.
Projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (projekt z 16 czerwca 2015 r.).
Zobacz także:
Tagi: zdrowe odżywianie
