Aż 28%. chłopców i 22% dziewcząt w ostatnich klasach szkoły podstawowej ma nadmierną masę ciała. Z niedowagą boryka się około 9,5% dziewcząt oraz 6% chłopców.
Produkty spożywcze i napoje w sklepiku szkolnym - zalecania Instytutu Żywności
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali listę produktów spożywczych i napojów, które powinny być dostępne w sklepikach szkolnych. Wskazali też cztery grupy produktów, które nie powinny się w nich znajdować.
Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w diecie polskich dzieci powszechnie występują niedobory wapnia, witaminy D, potasu, magnezu i folianów (dotyczy to aż 74–98% młodzieży). Lista niedoborowych składników jest niestety znacznie dłuższa. Często w diecie młodzieży brakuje też witamin: E, C, A czy B12, kwasów tłuszczowych omega-3, a także żelaza, cynk i jodu.
Poważnym problemem jest też obecnie nadmierne spożycie przez dzieci i młodzież różnych składników niepożądanych, w tym cukru, tłuszczu i soli. Ich nadmierna podaż w diecie jest m.in. skutkiem przyzwolenia społecznego na spożywanie tzw. żywności śmieciowej.
Wpływ na nawyki żywieniowe dzieci
Badanie stanu odżywienia, poziomu aktywności fizycznej i nawyków żywieniowych polskich uczniów zrealizowane w 2013 roku przez IŻŻ we współpracy Akademią Wychowania Fizycznego w Warszawie w 16 województwach wskazało, że w efekcie wadliwego, nieregularnego i niezbilansowanego żywienia rozwijają się u dzieci i młodzieży różne dolegliwości i choroby, w tym niedowaga, nadwaga oraz otyłość.
Największy udział w kształtowaniu nawyków żywieniowych dzieci mają ich rodzice i dom rodzinny. Jednak szkoła także wpływa na wiedzę żywieniową i sposób odżywienia dzieci. Dlatego IŻŻ opracował propozycję listy kategorii produktów spożywczych, które powinny być dostępne w sklepikach szkolnych.
Grupy produktów spożywczych i napojów zalecane przez IŻŻ do sprzedaży w sklepikach szkolnych:
- kanapki – do ich przygotowania zalecane jest użycie:
- pieczywa razowego/pełnoziarnistego żytniego, pszennego, mieszanego;
- wędlin, np. szynki, polędwice – drobiowe, wołowe, wieprzowe (kryterium ≤ 10 g tłuszczu/100 g),
- ryb, jaj, serów;
Uwaga! Wszystkie kanapki powinny zawierać dodatek świeżych warzyw. - XX mleko, napoje mleczne, jogurty, kefiry, maślanki;
- produkty mleczne typu serki i desery mleczne (kryterium ≤ 13,5 g cukrów/100 g);
- zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe, bez dodatku cukrów oraz o obniżonej lub o niskiej zawartości soli/sodu, w tym:
- płatki śniadaniowe, musli,
- chrupki jedno ‑ i wielozbożowe,
- pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, maca; - świeże owoce i warzywa przygotowane do bezpośredniego spożycia;
Uwaga! Zaleca się, aby owoce i warzywa w całości lub pokrojone były podzielone na porcje. - suszone owoce i warzywa, orzechy, nasiona i migdały, bez dodatku cukrów oraz bez dodatku soli i tłuszczu;
- soki warzywne, owocowo‑warzywne, owocowe;
- nektary warzywne, owocowo‑warzywne, owocowe;
- przeciery oraz musy owocowe, warzywne i owocowo-warzywne z przecierów i soków, bez dodatku cukrów;
- naturalna woda mineralna, woda źródlana, woda stołowa.
Grupy produktów spożywczych, które nie powinny być oferowane w sklepikach szkolnych:
- napoje gazowane i niegazowane z dodatkiem cukrów,
- napoje energetyzujące i izotoniczne,
- słodycze,
- słone przekąski: chipsy ziemniaczane, smakowe, snacki, słone paluszki itp.
Źródło: www.izz.waw.pl
