Od 1 września 2016 r. kuchnie i stołówki mają pracować według zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży wynikających z norm żywienia, czyli kryteriów określonych przez Instytut Żywności i Żywienia.
Od 1 września 2016 r. będą obowiązywały nowe zasady zdrowego żywienia
Zamiast określać katalog dozwolonych produktów, nowe rozporządzenie w sprawie żywienia w szkołach i przedszkolach ma wskazywać, jakich produktów nie wolno stosować w żywieniu dzieci i młodzieży. Do placówek mają także wrócić niektóre produkty półcukiernicze.
Aktualnie obowiązujące przepisy weszły w życie 1 września 2015 r. zmiany zostały wprowadzone nowelizacją ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia zakazującej podawania i sprzedawania dzieciom i młodzieży niezdrowej żywności. Ze stołówek i sklepików zniknęły produkty o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, cukru i soli.
Po upływie kilku miesięcy od wejścia w życie nowych przepisów nadszedł czas na ocenę ich funkcjonowania oraz sformułowanie wniosków służących doskonaleniu idei zdrowego żywienia dzieci i młodzieży. Konieczność dokonania korekty przepisów zauważają nie tylko rodzice, ale także Rzecznik Praw Dziecka.
STANOWISKO RZECZNIKA PRAW DZIECKA
Wdrażana reforma jest bardzo ważna dla zdrowia przyszłych pokoleń, wymaga jednak pewnych zmian, aby służyła celowi, który przyświecał jej wprowadzeniu (wystąpienie Rzecznika Praw Dziecka, styczeń 2016 r.)
Nowe przepisy mają być mniej ortodoksyjne, ale nie przewiduje się powrotu do niezdrowej żywności w przedszkolach i szkołach.
Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych dopuszczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci młodzieży w tych jednostkach (projekt z 22 marca 2016 r.)
Zobacz także:
Tagi: oświata, bezpieczeństwo i opieka
