Ten rodzaj alergii doskwiera najczęściej niemowlętom i małym dzieciom. Dzieje się tak dlatego, że układ pokarmowy dziecka osiąga pełną dojrzałość dopiero po 1. roku życia, a przecież trudno nie wprowadzać przez ten czas nowych produktów do jego diety.
Alergia pokarmowa - jak sobie z nią radzić
Alergia pokarmowa to niewłaściwa reakcja systemu odpornościowego na jedzenie. Jeśli któreś z rodziców (albo oboje) ma alergię pokarmową, to ryzyko, że dziecko też będzie reagowało uczuleniem na zjedzone pokarmy, znacznie wzrasta. Z medycznych statystyk wynika, że alergia pokarmowa dotyka 8–10 proc. dzieci.
Reakcja alergiczna może wystąpić u dziecka po zetknięciu się z każdym rodzajem pożywienia. Najczęściej jednak uczulają: białko mleka krowiego, orzechy, białko zbożowe (gluten), jaja kurze i ryby.
Maluch może być uczulony na jedną rzecz lub wiele – zwykle na to, co je najczęściej. Objawy uczulenia na jedzenie mogą pojawić się już mniej więcej pół godziny od posiłku, ale też i wiele godzin później. Dotyczą nie tylko układu pokarmowego (wolne, śluzowate stolce, kolka, wymioty), ale też skóry (np. wysypka) oraz układu oddechowego (np. zatkany nosek, kaszel). To dlatego tak trudno szybko się zorientować, że dziecko jest uczulone.
Jeśli podejrzewamy jakiś produkt o wywołanie reakcji uczuleniowej u dziecka, należy go odstawić na 2 tygodnie, a potem podać ponownie. Jeżeli wystąpią takie same lub podobne objawy, z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć, że ten produkt uczula.
Nie ma leków, które leczą alergię pokarmową, nie przeprowadza się też w tym przypadku kuracji odczulających. Najlepszym sposobem złagodzenia objawów takiej alergii jest unikanie alergenu. Trzeba uważnie czytać opisy na opakowaniach produktów spożywczych, gdyż alergen może być ich składnikiem.
- Jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego, można mu podawać tzw. mieszankę mlekozastępczą, np. Bebilon Pepti, Nutramigen itp. W przypadku gdy matka karmi piersią, musi wyeliminować ze swojej diety mleko krowie i jego przetwory.
- Przy uczuleniu na gluten trzeba się przestawić na produkty bezglutenowe, np. z mąki kukurydzianej, gryczanej czy ryżowej.
Właściwą dietę dla dziecka ustali alergolog lub dietetyk. Jeśli objawy alergii są uciążliwe, lekarz może przepisać dziecku leki przeciwhistaminowe.
Zobacz także:
