Podatki
Najnowszy e-book:
Jak zakupić usługę od podmiotu powiązanego by nie naruszyć prawa
Kadry
Jak zatrudnić uchodźcę z Ukrainy w jednostce samorządowej?
ZUS i płace
Fundusz socjalny (ZFŚS) i świadczenie urlopowe
Rachunkowość
Sprawdź, kiedy możesz sporządzić uproszczone sprawozdanie
Firma
Jak przygotować dobrej jakości biznesplan w ramach PROW i innych programów
Oświata
Dowóz dzieci do placówek oświatowych – zastosowanie przepisów ustawy pzp dla dyrektorów placówek oświatowych. Realizacja obowiązku. 5 wskazówek postępowania. Zmiany przepisów
BHP
O czym mówić na szkoleniu wstępnym bhp.
Transport
Zmiany w wadze naruszeń
Ochrona zdrowia
Zrównoważony rozwój – jakie działania mogą podjąć placówki medyczne na rzecz środowiska?
Nieruchomości
Czy zbiornik na deszczówkę wymaga zezwolenia?
Zamówienia publiczne
Zamówienia publiczne w czasie pandemii koronawirusa
Sektor publiczny
KORONAWIRUS A RODO – CO SIĘ ZMIENIŁO?
Ochrona środowiska
Dotacje na kwestie odpadowe w 2022 roku
NGO
Zadania publiczne - praktyczne wskazówki, jak korzystać z nowych wzorów ofert i umów
Finanse osobiste
Triki inwestycyjne – najlepsze, sprawdzone, skuteczne
Prawo prywatne
Monitoring w organizacji a ochrona wizerunku – 20 praktycznych rozwiązaniach
Rolnictwo
Jak zatrudnić cudzoziemca do prac sezonowych
Lifestyle
Najnowsze zmiany w prawie łowieckim
Pierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na ...1400 »
Niektórzy preferują placki ziemniaczane prosto z patelni, a ja proponuję placek ziemniaczany pod francuską pierzynką prosto z piekarnika. Najczęściej podaje go z sosem czosnkowy. Należy jednak uważać, bo sos zaostrza apetyt i można nie skończyć na jednym kawałku. Składniki20 dag ziemniaków50 dag pieczarek2 pory2 łyżki białego winałyżka posiekanej natki2 łyżki ...1400 »
Niby klasyczne, dobrze znane, żeby nie powiedzieć „oklepane” połączenie. Pomidory oprószone świeżą bądź suszoną bazylią to związek idealny. Dziś jednak zinterpretujemy go na nowo – zapiekając te dwa składniki na kruchym spodzie tarty. Żeby zaś osiągnąć pełnię szczęścia, proponujemy posypać wszystko startym, żółtym serem. Tym sposobem mamy francuski wariant pizzy ...1400 »
Gdyby dwie przyjaciółki: Europa i Azja, chciały zjeść razem śniadanie, ugotowałyby właśnie taką potrawę. Prosta forma omletu i wyrafinowany smak składników charakterystycznych dla azjatyckiej kuchni to jest to! Jeżeli chcecie zaszaleć, możecie dodać jeszcze do nadzienia kiełki fasoli mung, pędy bambusa, a popularne pieczarki zastąpić grzybami shitake albo mun.Składniki ...1400 »
To z pewnością danie, które można umieścić w menu organizując towarzyską kolację. Serowa tarta z ciasta półkruchego, napełniona nadzieniem z soczystych filetów z łososia w sosie śmietankowym, może być podawana zarówno na ciepło, jaki na zimno. Potrawa dla oka i dla żołądka zwłaszcza tych, którzy nie liczą kalorii.Składniki: - 45 dag ...1400 »
Tajemniczy pieróg nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi pierogami. Wygląda jak makowiec, tylko zamiast maku nafaszerowany jest przyprawionym mięsem. Czy słodkie ciasto pasuje do mięsa? Przekonaj się sam!Pieróg pana Stefana – nazwa jak najbardziej prawdziwa, bowiem przepis wymyślił pewien pan Stefan, który bardzo lubił gotować. A zatem do dzieła – ...1400 »
To pizza w nieco innym wydaniu. Zadziwiający prosto sposób na oryginalne i szybkie danie. Jest ulubionym przysmakiem nie tylko dzieci, więc nic dziwnego, że znika ze stołu w mgnieniu oka. W tym przepisie możemy wykorzystać starszy chleb, którego nie zjemy już do tradycyjnych kanapek.Składniki 5 kromek chlebajajko200 g kiełbasy 150 g ...1400 »
W jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" restauratorka Magdalena Gessler kilka razy odsyłała kucharzowi do poprawki placki ziemniaczane. Najpierw były zbyt płynne, potem usmażone na złym tłuszczu, na koniec za mało chrupiące. Niby prosta rzecz, a jednak zrobić dobre placki to nie lada sztuka. Dobre placki ziemniaczane muszą być odpowiednio ...1400 »
W menu wielu restauracji pod zakładką „przekąski” często spotykamy grzanki cebulowe, które zamawiamy w oczekiwaniu na danie główne. Niestety nie należą one do najtańszych przystawek. Na szczęście mając na nie ochotę, możemy równie dobrze przygotować je domu. Podaję przepis na chleb cebulowy, z którego można zrobić nie tylko grzanki, ale ...1400 »
Szykuje się spontaniczna wycieczka rowerowa? Jak ekspresowo przygotować coś do jedzenia, żeby uniknąć głodu, czy zapychania się chipsami? Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ciasta francuskiego i przygotowanie szybkich hot-dogów. Składniki opakowanie ciasta francuskiego4 parówki starty ser żółtypieprz, czerwona papryka w proszkuulubione zioła, np. oregano, zioła prowansalskie (opcjonalnie) Wykonanie Ciasto francuskie dzielimy na małe kwadraty (o ...1400 »
Pizza powszechnie uznawana jest za fast food. Tymczasem wcale nie musi tak być. Prawdziwa włoska pizza z własnoręcznie przygotowanego ciasta i ze świeżymi składnikami może stanowić wartościowy posiłek. Najstarszą pizzą była ponoć pizza fritta – bardzo lekka, puszysta pizza z serem, pomidorami i oregano, którą najpierw się smaży a następnie ...1400 »
Zobacz więcej »
Kontrola emisji hałasu w zakładzie
Chcę otrzymywać informacje drogą elektroniczną i telefoniczną o dodatkowych promocjach, rabatach dotyczących produktów własnych WIP i partnerów WIP. Wiem, że moja zgoda może być wycofana w dowolnym momencie.
2025 © Wiedza i Praktyka Strona używa plików cookies. Korzystając ze strony użytkownik wyraża zgodę na używanie plików cookies.
/WiedzaiPraktyka /wip