Składniki:
1 kg ziemniaków
30 dag kiełbasy ( najlepiej swojskiej )
½ kg makaronu ( świderki, rurki lub muszelki )
30 dag łagodnego sera żółtego
1 duża cebula
2 jajka
1 szklanka śmietany
sól
pieprz
trochę estragonu
mielona ostra papryka
1 łyżka tłuszczu
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie:
Ziemniaki należy dobrze umyć, obrać i pokroić w plasterki. Następnie wkładamy je do gotującego się, posolonego wrzątku na ok. 5 minut. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natomiast makaron ugotować w osolonej wodzie ( gotować gdzieś 17 minut ). Następnie zahartować, zalewając go zimną wodą. Połowę startego sera wsypać do makaronu i dokładnie wymieszać. Pokrojoną na krążki cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. W dobrze wysmarowanym i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym na dnie wykładamy obgotowane ziemniaki , posypując je lekko przyprawami. Następnie wykładamy zrumienioną cebulę, kiełbasę w plastrach, makaron z serem i zalewamy śmietaną wymieszaną z surowymi jajkami i przyprawami. Całość posypujemy resztą startego żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Zapiekanka musi się ładnie zarumienić, a ziemniaki nie mogą być surowe.