Sałatka z makaronem świderki, pomidorkami, kozim serem i bazylią

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Omelczuk Maria
Data: 27-06-2012 r.

Właściwie możesz przyrządzić tę sałatkę na bazie jakiegokolwiek makaronu, lecz najlepiej, aby miał on spiralny kształt – wtedy w jego zagłębienia wniknie więcej koziego sera i sosu powstałego z soku pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i czosnku. Podobnie jak w przypadku sztandarowej włoskiej sałatki caprese, to danie również ma patriotyczne barwy trójkolorowej flagi Italii.

Składniki

300 g makaronu świderki (ewentualnie jakiegoś innego o zbliżonym kształcie, np. kolanka z rowkami)
pierś kurczaka
200 g koziego sera (może być taki o konsystencji do smarowania)
oliwa z oliwek extra vergine – do smażenia drobiu
sól, pieprz – do przyprawienia

Salsa z pomidorków:

40 ml oliwy z oliwek extra vergine
40 ml octu balsamicznego (najlepiej z Modeny – aceto balsamico di Modena)
2 ząbki czosnku
250–300 g pomidorków koktajlowych
8 dużych liści świeżej bazylii
sól, pieprz – do przyprawienia

Wykonanie

Najpierw przygotuj pomidorową salsę – umyj pomidorki pod bieżącą wodą, osusz je i przekrój na pół; przełóż je do miseczki, aby puściły w niej soki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, a kiedy zaczną tworzyć się bąble, wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek. Zmniejsz ogień i dodaj pomidorki z miski, a na końcu posól i popieprz do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia (najlepiej w lodówce - jednak pamiętaj, że nie można wkładać do niej bardzo gorących rzeczy!).

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (we wrzącej, posolonej wodzie) aż będzie al dente (ok. 9 minut). Odcedź go w durszlaku. Jeśli chcesz, aby sałatka była zupełnie zimna, przelej pastę chłodną wodą; jeśli ma być lekko ciepła, zostaw makaron w durszlaku nic z nim nie robiąc.

Umyj mięso kurczaka, osusz je, usuń błony i tak gotowy filet pokrój na mniejsze cząstki, które podsmażysz na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pamiętaj, by nie smażyć ich zbyt długo – drobiowe mięso szybko staje się suche! Posól i popieprz do smaku.

W salaterce wymieszaj makaron i podsmażonego kurczaka, polej to salsą z pomidorków i posyp pokruszonym kozim serem. Wymieszaj dobrze, a górę udekoruj umytymi zielonymi listkami bazylii.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28448 )
Array ( [docId] => 28448 )