Składniki
300 g makaronu świderki (ewentualnie jakiegoś innego o zbliżonym kształcie, np. kolanka z rowkami)
pierś kurczaka
200 g koziego sera (może być taki o konsystencji do smarowania)
oliwa z oliwek extra vergine – do smażenia drobiu
sól, pieprz – do przyprawienia
Salsa z pomidorków:
40 ml oliwy z oliwek extra vergine
40 ml octu balsamicznego (najlepiej z Modeny – aceto balsamico di Modena)
2 ząbki czosnku
250–300 g pomidorków koktajlowych
8 dużych liści świeżej bazylii
sól, pieprz – do przyprawienia
Wykonanie
Najpierw przygotuj pomidorową salsę – umyj pomidorki pod bieżącą wodą, osusz je i przekrój na pół; przełóż je do miseczki, aby puściły w niej soki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, a kiedy zaczną tworzyć się bąble, wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek. Zmniejsz ogień i dodaj pomidorki z miski, a na końcu posól i popieprz do smaku. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia (najlepiej w lodówce - jednak pamiętaj, że nie można wkładać do niej bardzo gorących rzeczy!).
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (we wrzącej, posolonej wodzie) aż będzie al dente (ok. 9 minut). Odcedź go w durszlaku. Jeśli chcesz, aby sałatka była zupełnie zimna, przelej pastę chłodną wodą; jeśli ma być lekko ciepła, zostaw makaron w durszlaku nic z nim nie robiąc.