Bazylia
Najpopularniejsza roślina uprawniana w naszej kuchni. Pochodzi z Indii i Persji, najczęściej dodaje się ją do dań włoskich, pomidorów, sałatek i pasztetów. Pobudza apetyt i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Cebula
Kto z nas nie hodował szczypiorku? Wystarczy zasadzić cebulę a wyrośnie dorodny, gęsty szczypiorek, który świetnie pasuje do twarogu, pomidorów i młodych ziemniaczków. Jest źródłem witamin i składników mineralnych.
Jałowiec
Coraz częściej stosowany w kuchni krzew, znakomicie wzbogaci smak dań mięsnych, głównie dziczyzny i sosów. Owoce jałowca są typowo słowiańską przyprawą, stosuje się je przy zaburzeniach trawiennych.
Koperek
Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niego, innym kojarzy się jako koszmar z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia dodawały go do każdej zupy i ziemniaków. Cóż, kiedyś nie było takiego wyboru ziół jak teraz, a koperek ma swoje zalety. Posiada ogromne zasoby soli mineralnych i witamin. Niech zagości również i w Twojej kuchni.
Majeranek
Jeszcze nie tak dawno na podium przypraw, a w ostatnich czasach często zastępowany przez tzw. mixy przypraw. Duży błąd! Majeranek ma niepowtarzalny zapach i uwaga – duże ilości wapnia. Pomaga w trawieniu i jest dobry na przeziębienie. Doskonale komponuje się do dań mięsnych, głównie pieczonych.