Bazylia, majeranek, oregano - moda na zioła

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 26-06-2012 r.

Są smaczne, zdrowe, a na dodatek doskonale przyozdobią naszą kuchnię. Mowa oczywiście o ziołach, które coraz częściej hodujemy w naszych mieszkaniach. Do jakich potraw można je wykorzystać? Oto kilka pomysłów.

Bazylia

Najpopularniejsza roślina uprawniana w naszej kuchni. Pochodzi z Indii i Persji, najczęściej dodaje się ją do dań włoskich, pomidorów, sałatek i pasztetów. Pobudza apetyt i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Cebula

Kto z nas nie hodował szczypiorku? Wystarczy zasadzić cebulę a wyrośnie dorodny, gęsty szczypiorek, który świetnie pasuje do twarogu, pomidorów i młodych ziemniaczków. Jest źródłem witamin i składników mineralnych.

Jałowiec

Coraz częściej stosowany w kuchni krzew, znakomicie wzbogaci smak dań mięsnych, głównie dziczyzny i sosów. Owoce jałowca są typowo słowiańską przyprawą, stosuje się je przy zaburzeniach trawiennych.

Koperek

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niego, innym kojarzy się jako koszmar z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia dodawały go do każdej zupy i ziemniaków. Cóż, kiedyś nie było takiego wyboru ziół jak teraz, a koperek ma swoje zalety. Posiada ogromne zasoby soli mineralnych i witamin. Niech zagości również i w Twojej kuchni.

Majeranek

Jeszcze nie tak dawno na podium przypraw, a w ostatnich czasach często zastępowany przez tzw. mixy przypraw. Duży błąd! Majeranek ma niepowtarzalny zapach i uwaga – duże ilości wapnia. Pomaga w trawieniu i jest dobry na przeziębienie. Doskonale komponuje się do dań mięsnych, głównie pieczonych.

Mięta

Szczególnie latem doskonale pasuje do drinków i napojów. Jest popularna na całym świecie, a w Europie uprawia się ją od ponad 300 lat. Stosuje się ją również w przemyśle kosmetycznym, np. do produkcji pasty do zębów.

Oregano

Bez tej przyprawy nie wyobrażamy sobie dań włoskich. Doskonale pasuje do pizzy, makaronów, czy zapiekanek z serem. Ponadto przyprawia się nim sałatki, ryby, mięso, warzywa, a także sery i owoce morza.

Tymianek

Przyprawa używana często w kuchni włoskiej i francuskiej. Tymianek dodaje się głównie do dań mięsnych, sosów i ciężkich zup. Stanowi niezastąpioną przyprawę do wędlin.

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28447 )
Array ( [docId] => 28447 )