ETAP 1 Szkolenie wstępne prowadzone przez szefa produkcji
Zasady przeprowadzania szkoleń stanowiskowych
Szkolenie stanowiskowe pracownika nowo zatrudnionego składa się z kilku etapów, realizowanych przez różne osoby, które szczegółowo zapoznają pracownika ze specyfiką procesu i organizacją produkcji przedsiębiorstwa.
Szef produkcji lub jego zastępca przedstawia nowo zatrudnionemu pracownikowi:
- pracowników odpowiedzialnych za zarządzanie produkcją: zmianowych, brygadzistów,
- proces realizacji zlecenia od zamówienia do wysyłki,
- sposób rozliczania czasu pracy,
- sposób oceny jakości pracy,
- zasady premiowania,
- obowiązujący SZJ (system zarządzania jakością).
ETAP 2 Szkolenie prowadzone przez mistrza obszaru/szefa zmiany/brygadzistę
Zapoznaje on szczegółowo pracownika ze specyfiką procesu i organizacją produkcji przedsiębiorstwa. Od tej pory mistrz obszaru/szef zmiany/brygadzista staje się opiekunem nowo zatrudnionego na czas adaptacji i szkolenia.
Nowo zatrudniony pracownik otrzymuje folder szkoleniowy zawierający następujące informacje:
- kartę stanowiskową pracownika,
- strukturę organizacyjną (produkcja + dział kadr),
- plan zagospodarowania hali produkcyjnej,
- wykaz dokumentacji na stanowisku z opisem sposobu jego obsługi,
- informację na temat specyfiki wyrobów,
- informację na temat organizacji produkcji,
- obowiązujące nazewnictwo i zasady komunikacji wewnątrz działu,
- informację o obowiązkach w ramach istniejących systemów, takich jak: 5S, kanban, program pomysłów pracowniczych i innych,
- zasady i planowanie ścieżki rozwoju pracownika,
- zakładowy regulamin premiowania,
- plan szkoleń z zakresu BHP, HACCP i innych w ramach specyfiki procesu.
ETAP 3 Zapoznanie nowego pracownika ze szczegółową organizacją stanowiska/obszaru, na którym będzie pracował
To mistrz/szef danego obszaru jest odpowiedzialny za zapoznanie pracownika z obowiązkami oraz realizacją zadań na stanowisku. Na tym etapie szkoleń można z powodzeniem wykorzystać istniejące karty standaryzacji. Mistrz zapoznaje pracownika ze wszystkimi dokumentami znajdującymi się w obszarze.
Nowo zatrudniony przed rozpoczęciem pracy na stanowisku ma obowiązek przejścia stanowiskowego szkolenia z bhp (także HACCP, jeśli przedsiębiorstwo działa w branży spożywczej – więcej na ten temat można przeczytać w artykule System HACCP – szkolenia stanowiskowe dla operatorów w tej aktualizacji).
ETAP 4 Obserwacja pracy mistrza
Nowy pracownik na tym etapie tylko się przygląda metodom i kolejności zadań realizowanych na stanowisku. Poza bezpośrednią obserwacją pracy mistrza do celów szkoleniowych można wykorzystać film wideo przedstawiający realizację zadań.
ETAP 5 Realizacja zadań na stanowisku pod nadzorem mistrza
ETAP 6 Samodzielna praca nowo zatrudnionego
Mistrz obserwuje pracownika, sprawdza i kontroluje (co godzinę), czy praca jest realizowana zgodnie ze standardami i czy pozostałe obowiązki są wypełniane prawidłowo.
ETAP 7 Egzamin na drugi stopień
Szkolenie kończy się egzaminem na drugi stopień. W przypadku gdy pracownik nie zda egzaminu, musi odbyć kolejne szkolenie pod nadzorem mistrza. Potem ponownie przystępuje do egzaminu. Jeśli i tym razem egzamin się nie powiedzie, pracownik zostaje zwolniony z pracy.
ETAP 8 Kolejne szkolenia
Po zdanym egzaminie stopnia 2 pracownik ma prawo przechodzić kolejne szkolenia kończące się egzaminami na kolejne stopnie (zgodnie ze ścieżką rozwoju zawartą w folderze szkoleniowym).
Zobacz także:
