Szkolenie bhp prowadzone jest przez specjalistę ds. bhp. Do jego zadań należy przedstawienie pracownikowi następujących zagadnień:
Obowiązkowe szkolenia z zakresu bhp
Oprócz szkoleń rozwojowych szef produkcji powinien pamiętać o szkoleniach obowiązkowych z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy. Zakres i czas tych szkoleń powinny zostać określone przez firmę indywidualnie.
- regulacje prawne z zakresu ochrony pracy w tym dotyczące:
- praw i obowiązków pracowników i pracodawców w zakresie bhp oraz odpowiedzialność za naruszenie przepisów,
- ochrony pracy kobiet i młodocianych,
- wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz świadczeń z nimi związanych,
- zasad przydzielania i stosowania odzieży roboczej i środków ochrony indywidualnej,
- profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami,
- nadzoru i kontroli warunków pracy;
- czynniki szkodliwe dla zdrowia, uciążliwe i niebezpieczne, występujące w procesach pracy - charakterystyka i ocena zagrożeń; zapoznanie z oceną ryzyka zawodowego;
- zasady kształtowania bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w tym metody i środki ochrony przed szkodliwym i niebezpiecznym wpływem czynników występujących w procesach pracy;
- okoliczności i przyczyny charakterystycznych dla wykonywanej pracy wypadków, ze szczególnym uwzględnieniem wypadków powstałych na skutek niewłaściwych metod organizacji pracy. Profilaktyka wypadkowa;
- zasady postępowania w razie wypadku przy pracy i w sytuacjach zagrożeń (pożaru, awarii..), w tym zasady udzielania pomocy przedlekarskiej.
Zakres i czas tych szkoleń powinny zostać określone przez firmę indywidualnie. W procesie szkoleniowym należy skoncentrować się na:
- opracowaniu instrukcji stanowiskowych,
- przygotowaniu materiału szkoleniowego nie przekraczającego 45 min.,
- zdefiniowaniu grupy odbiorców szkoleń,
- określeniu częstotliwości szkoleń przypominających lub informujących o zmianach.
Podczas szkolenia z HACCP należy poinformować pracownika o obowiązującej kulturze produkcyjnej: zasadzie dezynfekcji i stosowania odzieży ochronnej oraz o krytycznych punktach kontroli. Pracownik powinien dokładnie zapoznać się z obowiązującymi z tego tytułu procedurami, instrukcjami. W przypadku pracy na stanowisku objętym szczególną kontrolą HACCP podczas szkolenia stanowiskowego powinien dostać informację o wymaganych środkach ostrożności stosowanych ze względu na bezpieczeństwo produktu.
Każda wprowadzona do produkcji nowa konstrukcja wyrobu lub nowe wyposażenie wymagają przeszkolenia pracowników w zakresie jego obsługi, przezbrojenia, konserwacji i przeglądów oraz wykształcenia mistrza. Plan szkoleń powinien być realizowany zgodnie z zasadami obowiązującymi dla wszystkich szkoleń.
Zobacz także:
