Żywność ekologiczna objęta jest prawodawstwem UE. Najważniejszym aktem prawnym regulującym produkcję ekologiczną jest rozporządzenie Rady WE nr 834/2007 dotyczące wytwarzania, kontroli oraz znakowania wyrobów ekologicznych wprowadzanych do obrotu na wspólnym rynku UE. Rozporządzenie w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych uchyla przepisy rozporządzenia wcześniejszego, nr 2092/91.
Ekologia sposobem na poprawienie jakości produktów spożywczych
Promocja, ochrona i nadzór nad żywnością ekologiczną na Jednolitym Rynku UE są prowadzone poprzez wyróżnianie odpowiednich wyrobów oznakowaniem gwarantującym ich wysoką jakość i ekologiczne metody produkcji. Zainteresowanie produktami ekologicznymi przez konsumentów sprawia, że coraz więcej przedsiębiorstw oferuje bądź deklaruje gotowość do produkcji żywności ekologicznej.
Rozporządzenie nr 834/2007 podkreśla znaczenie:
- zrównoważonych systemów upraw,
- wytwarzania zróżnicowanych wyrobów wysokiej jakości,
- ochrony środowiska naturalnego,
- różnorodności biologicznej,
- bezpieczeństwa zwierząt.
Produkcja ekologiczna, import i dystrybucja żywności ekologicznej oraz jej oznakowanie podlegają także rozporządzeniom Komisji Europejskiej: nr 889/2008, nr 1254/2008 i nr 1235/2008 oraz ustawie z 2009 r. o rolnictwie ekologicznym.
Produkt ekologiczny stanowi rezultat rolnictwa ekologicznego, priorytetowo traktowanego w UE. Rolnictwo ekologiczne jest kierunkiem rozwojowym przeciwdziałającym skażeniu środowiska i żywności, nadmiernej chemizacji gleb oraz wzrastającej zachorowalności zwierząt. Rolnictwo ekologiczne należy rozumieć jako system produkcji rolnej, uwzględniający zrównoważony rozwój ekologiczny, ekonomiczny i społeczny, oparty na procesach zachodzących w środowisku naturalnym, z poszanowaniem dla jego naturalnych właściwości, systemów i cykliczności.
Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego zaznacza, iż jego nadrzędnym celem jest wytwarzanie żywności wysokiej jakości, przy jednoczesnym poszanowaniu wymagań gleby, roślin i zwierząt oraz utrzymaniu równowagi biologicznej w przyrodzie.
Najważniejszymi właściwościami rolnictwa ekologicznego są:
- stosowanie naturalnych metod i środków produkcji zapewniających żyzność gleby, różnorodność biologiczną, zdrowotność i dobrostan zwierząt hodowlanych,
- redukowanie stosowania zasobów nieodnawialnych,
- gospodarka odpadami i produktami ubocznymi pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- wyłączenie środków chemicznych i technologicznych,
- stosowanie nawożenia organicznego oraz odpowiedniego płodozmianu,
- zmniejszenie ilości nawożenia mineralnego,
- wykluczenie syntetycznych pestycydów,
- stosowanie naturalnych metod ochrony upraw, w tym preparatów biologicznych,
- hodowla zwierząt jako nierozerwalnej części składowej gospodarstwa,
- wykluczenie pasz i dodatków przemysłowych oraz hormonów,
- zagwarantowanie zwierzętom hodowlanym ruchu na podwórku.
Według Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego dążeniem rolnictwa ekologicznego jest:
- produkcja żywności wysokiej jakości i o dużych walorach odżywczych,
- przyczynianie się do żyzności i biologicznej aktywności gleb,
- wspieranie zachowania różnorodności roślin i zwierząt gospodarstwa rolnego i jego otoczenia,
- ochrona zasobów wodnych i istniejącego w nich życia,
- promowanie regionalnej i lokalnej produkcji i dystrybucji,
- przyczynianie się do równowagi pomiędzy uprawą roślin a hodowlą zwierząt.
Zobacz także:
Tagi: ekologia, ekożywność
