Transport środków spożywczych przeznaczonych do produkcji żelatyny musi być przeprowadzany właściwymi środkami transportu w odpowiednich warunkach czystości. W trakcie transportu, dostawy, w punkcie skupu, garbarni i w zakładzie przetwórczym żelatyny surowcowi musi towarzyszyć dokument handlowy zgodny z wzorem. Surowiec musi być transportowany i składowany w stanie schłodzonym lub zamrożonym, chyba że zostanie przetworzony w ciągu 24 godzin od rozpoczęcia transportu. Przewożenie tego towaru luzem w wywrotce nie zapewni takich warunków.
Przewożenie środków spożywczych
Przewóz środków spożywczych luzem nie chroni ich przed zanieczyszczeniem, nawet gdy skrzynia ładunkowa zostanie wyłożona folią. Lekarz weterynarii ma prawo wtedy nie zarejestrować podmiotu w rejestrze uprawnionych do przewozu.
Duże ilości środków spożywczych w postaci płynu, granulatu lub proszku muszą być transportowane w pojemnikach przeznaczonych do transportu środków spożywczych. Takie kontenery muszą być oznaczone w widoczny sposób, w jednym lub w kilku językach unijnych, żeby było wiadomo, że służą do transportu żywności. lub muszą być oznaczone „tylko dla środków spożywczych”.
Podstawa prawna:
- rozdział IV rozporządzenia (WE) nr 853/2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego,sekcja XIV i XV
- rozporządzenia (WE) nr 853/2004 ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.
Roman Kozub, prawnik, były pracownik instytucji kontrolnej, pełnomocnik renomowanych firm transportowych
Zobacz także:
Tagi: list przewozowy
