Dla pracowników zatrudnionych stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych pracodawca powinien zapewnić nieodpłatnie odpowiednie napoje (i posiłki), jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Napoje dla pracowników można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu
Pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych odpowiednie posiłki i napoje. Wydatki z tego tytułu może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu. Są to bowiem świadczenia na rzecz pracowników, do których jest zobowiązany na podstawie przepisów bhp.
Pracodawca zapewnia profilaktyczne napoje pracownikom zatrudnionym:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego powyżej 25°C,
- w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
- przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
- przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
W sytuacji gdy napoje energetyczne zostały przekazane pracownikom, celem poprawienia ich koncentracji oraz sprawności psychofizycznej w okresie ich wzmożonego wysiłku w pracy, to uznać należy, że poniesione przez pracodawcę wydatki na zakup tych napojów mają związek z prowadzoną działalnością gospodarczą i osiąganym przychodem i w związku z tym mogą zostać zaliczone do kosztów uzyskania przychodu.
Podatnicy prowadzący podatkowa księgę przychodów i rozchodów wartość posiłków i napojów profilaktycznych powinni ujmować w kolumnie 13 Pozostałe wydatki. Ich wartość ma bowiem pośredni związek z prowadzoną działalnością. W tej kolumnie należy tez ujmować np. koszt czynszu dzierżawnego za dystrybutory wody oraz koszt wody dostarczanej do celów sanitarnych.
Zapisy w PKPIR następują na podstawie dowodów zakupu – faktur lub rachunków. Ujmuje się je w dacie wystawienia faktury.
Zobacz także:
