Minister zdrowia określi w drodze rozporządzenia, jaka żywność może być sprzedawana dzieciom oraz wymagania, jakie muszą spełniać artykuły spożywcze używane w stołówkach.
Od 1 września zakaz podawania śmieciowego jedzenia przedszkolakom
Od nowego roku szkolnego zacznie obowiązywać zakaz reklamy, sprzedaży i podawania w formie posiłków tzw. śmieciowego jedzenia w przedszkolach. Celem noweli jest ograniczenie dostępu dzieci do produktów żywnościowych zawierających znaczną ilość składników szkodliwych dla ich rozwoju (np. chipsy, batony i słodkie napoje).
W wypadku złamania przepisów przewidziano sankcje. Jeżeli kontrola w przedszkolu przeprowadzona przez inspekcję sanitarną wykaże, że zostało złamane prawo, na podmiot prowadzący sklepik lub stołówkę albo dostarczający catering będzie mogła być nałożona kara pieniężna w wysokości od 1.000 zł do 5.000 zł. Dyrektor będzie mógł rozwiązać z takim podmiotem umowę w trybie natychmiastowym, bez zachowania terminu wypowiedzenia.
Dyrektor będzie miał prawo ustalenia szczegółowej listy produktów dopuszczonych do podawania dzieciom w przedszkolu w porozumieniu z radą rodziców. W jednostkach, w których nie funkcjonuje rada rodziców, listę produktów może ustalić sam dyrektor (w przypadku innej formy wychowania przedszkolnego prowadzonej przez osobę prawną niebędącą jednostką samorządu terytorialnego lub osobę fizyczną - także osoba kierująca daną placówką).
Zasady i obowiązujące wymogi w szkołach i przedszkolach niepublicznych są takie same, jak w przypadku przedszkoli publicznych.
ustawa z 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 35).
Zobacz także:
Tagi: zdrowe odżywianie
