Od nowego roku szkolnego w przedszkolach i oddziałach przedszkolnych w szkołach podstawowych obowiązują surowe normy dotyczące sprzedaży i podawania w formie posiłków tzw. śmieciowego jedzenia.
Nowe zasady konstruowania jadłospisu dla przedszkolaków
Ministerstwo Zdrowia w obowiązującym od września rozporządzeniu zawarło wykaz wymagań, jakie muszą spełniać produkty stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci. Przepisy szczegółowo określają ile razy w dziennie przedszkolaki powinny jeść owoce i warzywa; jak często mogą spożywać potrawy smażone oraz m. in. ile razy w tygodniu powinna być im podawana ryba.
Zmiany w tym zakresie wprowadziła nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w której zawarto zakaz sprzedaży i podawania niezdrowej żywności. Chodzi o produkty o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, soli i cukru (np. chipsy, batony i słodkie napoje). Złamanie zakazu będzie karane grzywną.
Określeniem listy produktów, jakie powinny być przeznaczone do sprzedaży na terenie placówek oświatowych, zajął się resort zdrowia. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia zawarty jest także wykaz wymagań, jakie muszą spełniać produkty stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
W związku z faktem, że wymagania te dotyczą szerokiej grupy dzieci i młodzieży, a także biorąc pod uwagę, iż żywienie zbiorowe przyjmuje różne formy w ciągu dnia (mogą to być wyłącznie posiłki obiadowe lub całodzienne wyżywienie), przyjęto pewne ogólne wymagania, dzięki czemu możliwe jest zapewnienie posiłków zgodnych z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia.
Produkty dobiera się w taki sposób, aby:
-
na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup,
-
posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, tłuszcze,
-
w przypadku całodziennego żywienia jadłospis obejmował nie mniej niż cztery posiłki,
-
obiad podawany w stołówce szkolnej dostarczał 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia przy wyliczeniu średnioważonej normy dla danej grupy dzieci.
Ponadto przedszkole jest zobowiązane podawać dziecku, które spędza w przedszkolu do 5 godzin co najmniej 2 posiłków głównych: śniadanie i obiad.
W przedszkolach niepublicznych
Zasady i obowiązujące wymogi w szkołach i przedszkolach niepublicznych są takie same, jak w przypadku przedszkoli publicznych.
-
ustawa z 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 35),
-
rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1256).
