Już ponad miesiąc obowiązuje zakaz reklamy, sprzedaży, promocji i podawania dzieciom tzw. śmieciowego jedzenia na terenie przedszkola. Dyrektor jako osoba odpowiedzialna za prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny swoich wychowanków, oprócz sprawowanej kontroli nad personelem przygotowującym pełnowartościowe posiłki przedszkolakom, może i powinien reagować w sytuacji, gdy rodzice podają swoim dzieciom niezdrowe jedzenie.
Bez chipsów i batoników na wycieczkach przedszkolnych
Zakaz podawania przedszkolakom śmieciowego jedzenia obowiązuje także na wycieczkach. Dlatego w regulaminie wycieczek należy umieścić informację, że na wyjazdy zabierane jest tylko przedszkolne pożywienie. Rodzice powinny zapoznać się z tym dokumentem, ale warto także przed każdym wyjściem przypomnieć o obowiązującej zasadzie.
Zdarza się także, że dzieci wyjeżdżając na wycieczki zostają wyposażone w śmieciowe jedzenia, pomimo że obowiązuje zasada zabierania na wyjazdy tylko przedszkolnego pożywienia. Dlatego warto przed każdym wyjazdem przypomnieć o obowiązujących zasadach. Powinny być one umieszczone w regulaminie wycieczek, do zapoznania z którym należy zobligować wszystkich rodziców.
Należy wśród rodziców propagować zasady zdrowego żywienia. W tym celu warto organizować spotkania ze specjalistami – dietetykiem, lekarzem – podczas których rodzice dowiedzą się jak ważna jest prawidłowa dieta. Spotkania z rodzicami mogą odbywać się w różnej formie, np. pogadanek, wykładów lub warsztatów.
Wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia można przekazać rodzicom również podczas specjalnie organizowanych zajęć otwartych, gdzie nauczyciele przedstawią problemy związane ze zdrowym odżywianiem i pokażą sposoby ich rozwiązywania. Inną formą zaangażowania rodziców w popularyzację zasad zdrowego żywienia dzieci jest włączanie ich w układanie jadłospisów.
W PRZEDSZKOLACH NIEPUBLICZNYCH
Zakaz podawania śmieciowego jedzenia dzieciom obowiązuje także w przedszkolach niepublicznych. Te placówki również powinny propagować zasady zdrowego żywienia wśród dzieci i ich rodziców.
-
ustawa z 28 listopada 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015 r. poz. 35),
-
rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2015 r. poz. 1256).
Zobacz także:
Tagi: zdrowe odżywianie
