Ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi przewiduje, że zezwolenia wydaje się oddzielnie na poszczególne rodzaje napojów alkoholowych, tj. do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo, powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa) i powyżej 18% zawartości alkoholu. Oprócz tego, przedsiębiorcy, podający lub sprzedający różne mieszaniny napojów alkoholowych z wykorzystaniem napojów zawierających powyżej 18% alkoholu muszą posiadać zezwolenie na sprzedaż alkoholu powyżej 18% zawartości alkoholu.
Sprzedaż alkoholu – o czym trzeba pamiętać
Przed rozpoczęciem działalności związanej ze sprzedażą alkoholu osoby zarządzające spółką z o.o. powinny przede wszystkim rozważyć, jakie rodzaje napojów alkoholowych spółka planuje sprzedawać i w jaki sposób sprzedaż będzie prowadzona. Przepisy nakazują bowiem, uzyskanie oddzielnych zezwoleń na różne rodzaje alkoholi.
Ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży osobne zezwolenia są wydawane na sprzedaż alkoholu przeznaczonego do spożycia w miejscu sprzedaży (gastronomia), poza miejscem sprzedaży (sklep detaliczny) lub w czasie organizowanych imprez (tzw. zezwolenia jednorazowe). Ustawa przewiduje także wydawanie zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych dla podmiotów gospodarczych, których działalność polega na organizowaniu przyjęć.
Ponadto osobnego zezwolenia wymaga wyprzedaż posiadanych zewidencjonowanych zapasów napojów alkoholowych przez przedsiębiorcę, którego zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych wygasło. Takie wyodrębnienie stwarza przedsiębiorcom możliwość uzyskania jednego rodzaju, dwóch lub wszystkich rodzajów zezwoleń, stosownie do zakresu prowadzonej przez nich działalności gospodarczej.
ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz.U. 2012 r., poz. 1356).
Zobacz także:
Tagi: spółka z o.o., alkohol
